2017-07-24
旺角做野做晏左,4点几先食揾野食,唔想食得肥腻,又唔想乏味,谂嚟谂去最终拣左去染布房街嘅老点食点心,既可以坐得舒服,点心份量唔会太大,可以贪心啲食多几样,最重要系唔会太肥太浓味,夏天食啱哂。室内装修倾向新派,系年轻人受落嘅潮潮哋,又毫不拘紧嘅格局。今次系第一次食老点,睇睇餐牌,虽然名叫老点,但卖嘅点心卖相,选料制作都有一股潮味,毫无老态。在价格方面,老点亦冇老点食客,作价由HK$10余到HK$30余不等,算系亲民贴地。点左三样点心,除左灌汤饺喺其他酒楼食过,我怀疑清酒云吞鸡同响铃肠粉都系佢地嘅原创食物,小弟从未喺其他点心专门店同茶楼见或者食过,喺餐牌上面有好多我喺外面食肆见都未见过嘅点心。腐皮制响铃肠用嫩滑肠粉包住炸物好似春卷同埋米浆春卷嘅点心,已经并唔系新菜式,但包住腐皮制嘅响铃肠就系小弟睇中嘅创意,口感有粉皮嘅幼滑、响铃嘅松脆同猪肉饀嘅弹牙,三样沟埋一齐口感丰富到不得了!觉得比用春卷做饀口感更好,因为春卷皮毕竟有啲硬,有啲哽牙,脆但就唔松化。灌汤饺饺上有好超多素翅,先试汤,唔错鲜而不太咸,然后再爬开只饺,里面差唔多全部系海鲜,有好多虾,又有小元贝,加埋竹笙同小量猪肉,饀料丰富鲜味,
室内装修倾向新派,系年轻人受落嘅潮潮哋,又毫不拘紧嘅格局。
腐皮制响铃肠
灌汤饺
饺上有好超多素翅,先试汤,唔错鲜而不太咸,然后再爬开只饺,里面差唔多全部系海鲜,有好多虾,又有小元贝,加埋竹笙同小量猪肉,饀料丰富鲜味,已前老式酒楼造嘅灌汤饺会好多肥肉,有时会加入鸡膶,啲饀食落会好腻,但呢度做嘅就完全冇呢个问题。
清酒云吞鸡
汤头好甜,但就冇乜清酒味,反而有一点点嘅玫瑰露味道,肯定加左些少玫瑰露酒落去。云吞好完整,皮无烂,有虾有肉系广东云吞,而鸡件有腌过入味,整体味道同喺上海铺头食嘅好唔同。
食完饱哂,买单HK$100,三款点心都甚有特色,冇老点,亦毫不老饼,名叫老点,但点心设计新派。