2024-08-23 1956 浏览
*睇到最后!* 夜晚谂住同朋友聚一聚食个饭,睇到某foodie介绍好似几吸引咁,就book枱试下啦。 点知我啱啱先上到2楼,门口未入,openrice就通知我「已确认出席」,我都呆一呆,但照行入餐厅。 一行到入餐厅,我出示openrice booking告知订座,两位店员就呆一呆,隔咗一阵先带我入座,可能系唔expect 8点半有客吧🤔但我又的确系喺openrice订到枱。 嚟之前都确认过9点 last order,我朋友有事要迟少少到,本身想等埋一齐嗌,殊不知我一入座,店员已经提醒差唔多到last order,要尽早落单,我都表示理解明白,即刻睇menu。 嗌咗两个套餐,因为有最低消费一人一杯饮品,所以都嗌咗饮品。 系水牛芝士正常应有水平,不过不失。我同朋友都唔太理解三块面包嘅存在,系脆嘅,我沾面汁食还可以,但同行朋友就觉得有阵油膉味。 至于意粉嘅明太子味就老实讲,唔系太突出,我同同行朋友都唔系太食得出个味,唔至于难食,但同好食就挂唔上边。十分失望!个封门柳完全唔系想像中/睇foodie嘅咁靓同好食!都系未至于难食但完全唔系好食🥲同行朋友第一啖已经觉得咸,但配埋饭就还好。 个炊饭食落
*睇到最后!*

嗌咗两个套餐,因为有最低消费一人一杯饮品,所以都嗌咗饮品。

流心水牛芝士(套餐前菜)+$78

系水牛芝士正常应有水平,不过不失。

明太子忌廉意大利面(套餐主食)+$138

鲣鱼熟成封门柳,香煎鹅肝,糖心蛋配黑松露炊饭(套餐主食) +$238

个炊饭食落唔似炊饭,似系炒饭同炊饭中间嘅混合体咁,都系未至于难食,但绝对称唔上好食。

(小插曲:其实几好笑,落单嘅时候我见第一项系封门柳,第二项就系我嗌嘅呢个。咁我就唔肯定两个嘅肉量系唔系一样,我就问店员呢两个份量有冇分别,店员答我:两个唔同㗎!一个有鹅肝一个冇,我呆咗,店员继续:喔!同埋一个有个饭一个冇,我:…好,心谂…你当我盲…?最后都问到份量系一样嘅)

法式多士  配云呢拿Gelato (套餐甜品)+$68

都系好失望!都系𠮶句难食称唔上,但好食就冇佢份了。我同同行朋友都唔系太形容得出呢个味道,但的确系失望嘅。

唔知关唔关事,但当时我系order叫上,但封门柳啱啱上枱冇耐(21:01)我谂隔几分钟?店员就埋嚟通知厨房要收,所以要上埋个甜品先(21:11上),但餐厅系22:00闩舖,但当时我哋都唯有表示理解,唔肯定系唔系摆多咗一阵令风味欠佳喇。

开心果奶昔(套餐饮品)+$48

好饮!颇香颇浓开心果味。

黑芝麻奶昔(单点)$68

好饮!颇香颇浓黑芝麻味,同朋友都感到惊喜。但价钱值唔值得就大家自己判断了,不过餐厅低消一人一杯饮品。

西村宇治抹茶鲜奶(套餐饮品)+$28

我冇饮到,但朋友觉得都几好饮,我喺杯尾试咗少少,虽然有溶冰,但饮得出应该系几浓抹茶味。

最后,啱啱提到餐厅22:00闩舖啦,但店员喺21:36就已经催促我哋离开…令成个体验感觉更差。我仲见到有位店员喺其他客人嘅隔离枱感觉系刻意地大声收拾餐具(𠮶枱客人仲食紧野)…其实都几冇礼貌。

整体而言,我就觉得唔值得比呢个价钱再去食多一次😞食物质素大差预期,店员服务态度亦唔系太好,食到好赶头赶命咁。如果想早啲收舖,不如唔好比人book到8点半…希望可以比到个实际参考比想去嘅人之余,亦可以比返意见餐厅🙏🏻
2024-08-22
开心果奶昔(套餐饮品)+$48