2024-05-24
我同朋友下午四时上去,成功避开人流,加上落雨都唔会太多客,店舖以QR code下单所以都冇太多人为错误,职员态度又未去到恶劣,收拾时亦有微笑回应,环境又大致干净,唔会黐立立同太多污迹。讲返个汤,我叫左佢哋招牌花胶鸡汤米线,但转左白饭,我食法系将个饭倒落去变汤饭,不过个汤偏咸,唔知系唔系因为晏去煲耐左。佢个鸡汤风格偏津白,有啲似史云生再加少少猪骨汤,饮完会有啲颈渴,需要灌水。🥲佢啲花胶淋到好似蒟蒻,不过唔腥都值得加分。佢啲鸡系以切鸡的方式呈现,佢d切鸡唔会有啫喱又唔会太肥,可能系清远鸡,可惜啲鸡嘅雪味未去得清,佢又冇用大量腌料提鲜,最后只食到一块鸡皮嫩而肉鞋飒飒的鸡肉,我冇加到$10转鸡髀肉,不过佢都俾鸡翼同埋鸡胸位置等无骨位置,都值得欣赏。最后个汤嘅配料,系利干虫草花所以唔会有太多水份,而小木耳都爽身,可惜两者份量都太少。