2023-03-20 117 浏览
呢日黎到坪洲咁远,目标系试名物虾多士。周末去,船上游客都几多,拣正食饭时间到,去到餐厅门口都好多人,排队要转入民居巷仔。正午时分,烈日当空、担遮都出哂汗,但唔紧要,我地鼓励自己,越辛苦得返黎嘅食物越好味!终于等到入座,有冷气凉!由于人多要搭台,但佢要求两个人要对住坐,唔可以平排入座,变咗出入要另一个客特登企出黎让位,有啲唔好意思。我地嗌一份虾多士同XO酱猪扒炒乌冬。但成件事好失望我同同行友人都期望虾多士做法系面包夹手打虾胶,食落弹牙。可惜呢度嘅虾多士望落胀卜卜,系即炸、系够热够脆,但入面全部都系沙律酱,馅料里面虾既比例好少、得一两粒超细粒⋯再配沙律酱黎点⋯与其话系虾多士,叫炸沙律酱多士会贴切啲⋯由于最期待的食物同预期反差太大,所以好庆幸只系嗌两样嘢食。XO酱猪扒炒乌冬都一般,无特别。快趣食完埋单走人,离开座位麻烦多次搭台客人让位俾我地出去。
呢日黎到坪洲咁远,目标系试名物虾多士。

我地嗌一份虾多士同XO酱猪扒炒乌冬。

但成件事好失望

虾多士