2021-10-13
今日衬挂八号风球过黎沙田新城市广场行下,无意间发现呢间声称系米芝莲食府,一于去试下。一入去觉得个店面唔系咁大,座位与座位之间有点迫,张2人台都好细,摆咗2个盘就唔使指意再放到其他嘢。好啦!言归正传,我同我老公叫咗吉列蚝,饺子同2碗鸭汤沾面。因为我地2公婆都好钟意食沾面,所以都一齐拣咗沾面。首先2个小食先上台,味道不过不失,但胜在都够热。期待已久既沾面终于隆重登场,于是急不及待立刻试一试汤底,一试之下就觉得大失所望,汤的味道是不错,但最可惜的是汤的温度不够热,只可以称得上微温。整碗顿时失色不少,再加上价钱算不上便宜,要136元1碗,质素不应该是这样的。同埋,讲紧市面上有些日本沾面的价钱比这间便宜又好食的多的是,我相信唔会再帮衬这间餐厅了。