2008-05-21
寻日食左餐咁贵嘅, 今日师傅决定食餐平! 但系师傅出去食晏时, 一出左门口就有一个疑问, 就系向左走定向右走好呢? 如果向右走, 师傅就好大机会去再兴, 但最后师傅决定向左走, 所以就黎左呢度食晏!当师傅黎到呢度时, 即刻喺呢度打左个圈, 最后谂住去清真惠记, 冇错系去清真惠记, 于是坐底, 但一坐底就出事喇, 原来师傅啱啱坐左喺清真惠记同海记嘅交界, 点知呢张枱原来系属于海记, 而海记个伙计好快就放左碗例汤喺师傅面前, 咁师傅唯有喺度食一餐啦, 睇左一阵师傅都系决定叫碟肥叉烧饭!肥叉烧饭好快就到, 卖相都唔差, 而叉烧确实几肥, 做到野㖞, 蜜味都几够, 但系就唔算好松, 烟烟韧韧咁, 有d似猪颈肉嘅感觉, 反而叉烧嘅感觉就唔多似, 不过加少少辣椒酱都几好味! 而例汤就系送嘅, 都煲得几够火喉, 冇味精几好!总括黎讲食物质素都可以, 价钱都叫相宜, 廿三蚊一碗单拼烧味饭, 廿五蚊一碟单拼烧味饭, 加一蚊就可以有双拼, 仲有例汤送, 都算抵食! 如果早知系食叉烧饭, 师傅就去再兴啦, 食烧味始终系再兴好d; 不过下次有机会都会再黎, 而笑脸都比得过!