2018-12-19
平时好少咁快ENCORE 同一间餐厅, 不过今日好特别,佢地搅左个吞拿鱼解体表演 + 自助餐的活动。揾左一个钟意食吞拿鱼既朋友仔一齐去。$580 一位, 我食完之后觉得超值呀!去左日本好多次,都冇机会睇到吞拿鱼解体表演 ,今日竟然系香港睇到~~聴闻佢地集团都系第一次搅,好庆幸可以参与。师傅用日文解释,经理用广东话翻译。师傅原来系寿司广集团既老板兼总厨,老板亲身上阵,可见呢个活动佢地几重视。今日条吞拿鱼有大约54KG,一个人真系拎唔起㖞。介绍话原来吞拿鱼有7,8个品种,今次用黑吞拿鱼,算系较高级的一种。切完个头,师傅会慢慢解释,有个叫"脑天" 既部位,近头顶,只可切出2小旧咋。另外仲有面珠位,又系劲珍贵切开左个身,肉色好靓,粉粉的。师傅指出大TORO,中TORO,同赤身既位置。我至爱既吞拿鱼腩蓉原来咁样挖出黎平时既寿司吧枱位,摇身一变变左自助餐位,放满不同既食物吞拿鱼沙律因为挂住睇表演同不停食,所以唔系影左好多食物,当中唔少得即切新鲜吞拿鱼刺身,其实仲有几款炸物,汤,寿司,刺身,沙律,迷你汉堡扒,甜品有2款蛋糕,中途又每枱派头先挖出黎既吞拿鱼蓉做既手卷,最后仲可以点乌冬或SOBA。除左食
聴闻佢地集团都系第一次搅,好庆幸可以参与。
另外仲有面珠位,又系劲珍贵
切开左个身,肉色好靓,粉粉的。
师傅指出大TORO,中TORO,同赤身既位置。
我至爱既吞拿鱼腩蓉原来咁样挖出黎
平时既寿司吧枱位,摇身一变变左自助餐位,放满不同既食物
吞拿鱼沙律
除左食得饱饱,仲长智识既一晚,十分满意!
希望佢地搅多D 不同活动啦~