2019-03-05 477 浏览
好耐冇返過鄉下,於是思鄉病又發作我上網搵到呢間餐廳,就帶父母黎止下日本啦癮餐廳位於沙田新城市頂層,平日晚市人流都幾多,愈夜愈多人tim!入座後發現好多選擇,套餐會抵過散叫!於是我地點左個套餐,有饅魚蛋飯、日本湯、炸物、天婦羅🍤我點左個炸蝦天婦羅🍤實在太好食!外脆內軟,食到蝦既鮮味!!👅👅而我就點左個魚生飯,入面有帶子、海膽等等!帶子仲要係厚切,入口即融,好鮮甜!另外我地都散叫左d壽司🍣全部都好好食
好耐冇返過鄉下,於是思鄉病又發作
我上網搵到呢間餐廳,就帶父母黎止下日本啦癮

而我就點左個魚生飯,入面有帶子、海膽等等!
帶子仲要係厚切,入口即融,好鮮甜!
另外我地都散叫左d壽司🍣全部都好好食
2019-02-16 266 浏览
實在太過分!餐牌同嘢食根本係兩回事。就算啲相影靚啲,現實中都唔係相差咁遠。仲要佢個員工夠膽同我講:啲相只係俾你去imagine。相中蟹肉係新鮮嘅蟹鉗,現實中係碎上的雪櫃蟹絲。現實中真係小得好寒酸,仲要收人二百幾蚊。問過員工,個員工問我想點,我失望到即刻退返佢。叫咗其他嘢食,雖然都係略貴,味道還可以,可惜份量真的太寒酸了。就算鋪租貴,都唔需要額人呃得咁緊要。你可以少份量,但係唔該唔好影假相呃人,唔該!大家想俾人呃嘅話,請你盡快去試啦。
2019-02-16
2019-02-04 294 浏览
非常難得在星期六沙田新城市午餐,不用排隊。加上壽司廣的旗號,更有一番衝動去試裝修簡樸,有一點日本地道風味。午餐選擇好多,其中發現餐牌裏的定食 $2百頭,有12件壽司加蒸蛋, 比廚師精選 $3百中,更加抵食, 當中壽司質素亦不錯,足夠份量的。另外試咗個燒銀鱈魚, 喜歡銀雪魚的朋友應該覺得非常之好食, 魚皮燒得香而肉身一點都不乾。 還有份量非常大,2個人吃不完。之外也食咗海膽魚子意粉, 感覺海膽味還好,稍微希望佢可以再濃味多點。 淨海膽加魚子吃下有點dry。整體都覺得抵食,合理
非常難得在星期六沙田新城市午餐,不用排隊。

加上壽司廣的旗號,更有一番衝動去試

裝修簡樸,有一點日本地道風味。

, 當中壽司質素亦不錯
,足夠份量的。

另外試咗個燒銀鱈魚, 喜歡銀雪魚的朋友應該覺得非常之好食

整體都覺得抵食,合理
2019-02-02 172 浏览
放左學之後同朋友晚餐 想食日本野就黎左呢到其實佢用料都幾新鮮 魚生個D都係靚同解鮮味 份量都正常但價錢黎講就要成300蚊一個人先飽似乎就偏貴左少少我諗晚餐就末必會再黎 始終咁既價錢選擇好多朋友話午餐平好多 如果係既話都可以一試既
放左學之後同朋友晚餐 想食日本野就黎左呢到
其實佢用料都幾新鮮 魚生個D都係靚同解鮮味 份量都正常
但價錢黎講就要成300蚊一個人先飽
似乎就偏貴左少少
我諗晚餐就末必會再黎 始終咁既價錢選擇好多
朋友話午餐平好多 如果係既話都可以一試既
2019-01-19 193 浏览
🍙好日本既日本料理🍙有細心位 餐廳會有紙條寫點食法 淨係當魚生飯 已經好好食 三文魚 吞拿 帶子 魷魚 海鰻魚仔 簡直可以用鮮黎形容佢 至於茶漬飯 好重菇味 即使不斷落鰻魚茶 都唔怕鹹 皆因鰻魚好出 鮮味重😊見到特製一字以為會好食d 好拉小編錯拉 🤦🏻‍♀️係就係海鰻好食 但其他就認真麻麻 三百蚊到底小編食左d乜😅🤣特別一講呢到d海膽 好似食便便咁🤢食完口勁臭
🍙好日本既日本料理🍙
特別一講呢到d海膽 好似食便便咁🤢食完口勁臭
  • 鰻魚茶漬飯
2019-01-17 136 浏览
由細到大都係沙田住!講真沙田有咩食,都係過晒!仲環都唔知有咩好食!去到新城市都係食黎食去都係果啲!但係今次上左去7樓,發現有一間漏網之魚,係未食過,就入去試下啦!————-壽司set去食壽司,其實真係咩都想食,款款食一啲就岩!呢到就係有個set係有12件壽司,每款一件,比您試晒唔同既壽司!岩晒等呢啲選擇困難既人!加試佢有埋前菜!一個set兩個人食都夠丫!————刺身拼盤再來一個刺身拼盤,叫左一個有六款,每款都有兩件!真係大滿足!總結:服務很好!不時加水!安排位置快!環境舒服,闊落!

去到新城市都係食黎食去都係果啲!

————-壽司set
去食壽司,其實真係咩都想食,款款食一啲就岩!
加試佢有埋前菜!一個set兩個人食都夠丫!

————刺身拼盤

總結:
服務很好!不時加水!安排位置快!
環境舒服,闊落!

2019-01-02 179 浏览
Book左7點但唔知點解餐廳好似冇準備,之後要我地等一等,不過依d好小事,最後都好快比到位我。入到去店員都好有禮貌,服務態度好好,在場既職員大多都似係日本人黎。去返正題,我就叫左兩個豪華套餐,而我就揀左A (滑蛋鰻魚小鍋),C (照燒銀鱈魚),D (牛扒 Beef Steak),F (照燒雞肉)。首先前菜,分別係沙津,魚子豆糕同芝士,芝士個碟個味道好濃郁,會食到好想繼續食。跟住去到刺身,幾好食。個滑蛋鰻魚都ok,滑蛋撈埋鰻魚一齊食個下既味道幾夾。雞肉面頭上落d蔥花加埋d燒汁味道唔錯,幾滑。鱈魚ok。牛肉都幾嫩滑,不過不失。天婦羅個到炸得好好,好鬆脆。

跟住去到刺身,幾好食。

個滑蛋鰻魚都ok,滑蛋撈埋鰻魚一齊食個下既味道幾夾。

雞肉面頭上落d蔥花加埋d燒汁味道唔錯,幾滑。

鱈魚ok。

牛肉都幾嫩滑,不過不失。

天婦羅個到炸得好好,好鬆脆。
2018-12-27 156 浏览
沙田新城市廣場食肆不嬲都好多,又可以拍到車 ,又唔會離我屋企太遠,都係好選擇,今次去到7樓sushi hiro。中吞拿魚腩刺身:我的至愛吞拿魚刺身,見到一刻都已經好開心,賣相睇亦都好肥美,第一啖擺入口完全係融化在我口中,魚嘅質感亦都非常之新鮮。油甘魚刺身:經常都食開油甘魚刺身的我,要求都一樣高,要好新鮮,油份比例相當之高,今次亦都冇令我失望, 切嘅厚度亦相當好。鰻魚飯套餐:未黎飯之前都會有個熱燉蛋畀你食,蛋夠香,內裏仲有我都配料。鰻魚燒得都幾香口,魚質地都好實在, 鰻魚汁同個飯都好夾。因為當日是午餐,所以食嘅份量都不算太多 ,建議可以三四個人過嚟食,因為餐牌實在太多選擇,最好真係可以泊到車,唔使擔心交通,地鐵巴士都方便。

中吞拿魚腩刺身

油甘魚刺身

鰻魚飯套餐:
未黎飯之前都會有個熱燉蛋畀你食,蛋夠香,內裏仲有我都配料。
鰻魚燒得都幾香口,魚質地都好實在, 鰻魚汁同個飯都好夾。

2018-12-13
用餐时段
2018-12-24 1394 浏览
今日和太太往新城市廣場壽司廣廚房食午餐, 我們點了壽司廣kitchen豪華套餐, 北海道壽司和豚肉生薑燒和白飯。壽司廣kitchen豪華套餐主菜我點了滑蛋鰻魚小鍋和照燒雞肉, 除了主菜外, 有前菜, 沙律、刺身、味噌湯、天婦羅、漬物和白飯, 前菜有銀魚乾茄子及魚籽凍豆腐, 銀魚乾食落惹味, 茹茄子味道鮮甜;魚籽新鮮鮮甜, 豆腐香滑;沙律有車厘茄, 粟米粒和沙律菜, 食落新鮮爽口;刺身有三文魚和吞拿魚等, 食落新鮮, 入口即熔;味噌湯鹹度適中;天婦羅有青椒, 南瓜、魚和蝦, 青椒和南瓜炸得乾身爽脆, 魚炸得香口, 食落啖啖肉;炸蝦炸得金黃,食落彈牙惹味;漬物有青瓜, 食落爽脆胃,白飯食落軟綿;主菜滑蛋鰻魚小鍋滑蛋香滑, 鰻魚入口鮮甜, 蔥花能帶出鰻魚和滑蛋的美味;照燒雞肉雞肉燒得肉質鮮嫩, 食落惹味, 總結整份豪華套餐份量十足, 食落美味;北海道壽司有海膽壽司, 蟹肉軍艦、吞拿魚壽司、三文魚壽司和玉子壽司等, 海膽壽司食落鮮甜, 蟹肉軍艦蟹肉爽口、吞拿魚壽司入口即熔、三文魚壽司食落鮮甜和玉子壽司蛋味香滑, 整份北海道壽司款式豐富, 食落新鮮美味;最後我們點了豚肉生薑燒, 豚肉食落有油花, 入口爽滑, 配菜食落新鮮爽口, 生薑食落美味, 入口醒胃。餐廳位舒適, 賣相吸引,食物美味, 我和太太食了一頓美味午餐盛宴
前菜銀魚乾茄子及魚籽凍豆腐
天婦羅
滑蛋鰻魚小鍋
2018-12-22
2018-12-24 153 浏览
點了一個和牛鍋,和牛唔預期佢多,但配料也超少,一人份也要260。和牛的味道還可,但實在太少,只有8塊左右。非常普通的蕎麥麵+天婦羅 也要160,味道是達到正常水平,但唔抵食壽司set 200,有10件左右,還是食迴轉壽司好。以上兩個人食,還好本身唔算餓,否則要食飽埋單要過千,看評價還是要多看看舊的,最近的評價不知為什麼都是好評,但食完覺中伏。人均價100-200 根本不可能,沙田咁多食店,無必要揀這間,沒有下次⋯
壽司set 200,有10件左右,還是食迴轉壽司好。
2018-12-23
2018-12-23 107 浏览
臨近 christmas , 約左好友近近地黎沙田食飯~~我地叫左個12件壽司set 、 一個北海道海膽手卷、蟹肉忌廉餅~~12 件壽司set , 包前菜x2、麵豉湯,自選12件壽司~~我地揀左吞拿魚腩、深海池魚、左口魚、蔥碎吞拿魚腩、帶子、魷魚、海膽、三文魚籽、油甘魚、鰤魚、金目鯛 etc...真心覺得賣相好靚,同埋款款都好新鮮~$350 真係一d 都唔貴,可以自選揀自己中意既,唔洗師傅發辦~個北海道海膽手卷真係冇得輸,食落鮮味香甜,唔會有腥澀味,NICE!!另外個蟹肉忌廉餅都好唔錯,即叫即炸,入面又夠熱,食落又唔會好CREAMY~~唔會膩!!OVERALL 環境舒服,食物質素好OK~ 有機會會再黎!
臨近 christmas , 約左好友近近地黎沙田食飯~~

OVERALL 環境舒服,食物質素好OK~ 有機會會再黎!

2018-12-22
2018-12-22 98 浏览
臨近聖誕自然跟同事跟餐好的~沙田上邊有間日本菜,跟坐得不大舒適的樓上鋪貴幾十元,難得假日前想坐得好吃得好,便挑了這間試試看。座位相當寬敞舒服,燈光明亮又不會很吵,挺不錯。我點的是壽司廣御膳$180,有沙律、茶蒸碗又有麵鼓湯作前菜。另有份刺身,共3款,意外地吞拿魚很不錯。除了刺身也有煎銀鱈魚作配飯用。銀鱈魚挺香沒什麼雪藏味。然後又有天婦羅可配飯吃。炸得還不錯不會過火喉。蝦肉也結實彈口。特別的豐富多款吃得很開心很香。同事則點了款刺身飯也是$280,料足且滿滿一碗也幾鮮,份量不少。另一位則點了壽司,也是$180。11件加甜蛋。挺飽足~

座位相當寬敞舒服,燈光明亮又不會很吵,挺不錯。

另有份刺身,共3款,意外地吞拿魚很不錯。

除了刺身也有煎銀鱈魚作配飯用。銀鱈魚挺香沒什麼雪藏味。

另一位則點了壽司,也是$180。11件加甜蛋。挺飽足~

2018-12-19 117 浏览
平時好少咁快ENCORE 同一間餐廳, 不過今日好特別,佢地攪左個吞拿魚解體表演 + 自助餐的活動。搵左一個鐘意食吞拿魚既朋友仔一齊去。$580 一位, 我食完之後覺得超值呀!去左日本好多次,都冇機會睇到吞拿魚解體表演 ,今日竟然係香港睇到~~聴聞佢地集團都係第一次攪,好慶幸可以參與。師傅用日文解釋,經理用廣東話翻譯。師傅原來係壽司廣集團既老闆兼總廚,老闆親身上陣,可見呢個活動佢地幾重視。今日條吞拿魚有大約54KG,一個人真係拎唔起喎。介紹話原來吞拿魚有7,8個品種,今次用黑吞拿魚,算係較高級的一種。切完個頭,師傅會慢慢解釋,有個叫"腦天" 既部位,近頭頂,只可切出2小舊咋。另外仲有面珠位,又係勁珍貴切開左個身,肉色好靚,粉粉的。師傅指出大TORO,中TORO,同赤身既位置。我至愛既吞拿魚腩蓉原來咁樣挖出黎平時既壽司吧枱位,搖身一變變左自助餐位,放滿不同既食物吞拿魚沙律因為掛住睇表演同不停食,所以唔係影左好多食物,當中唔少得即切新鮮吞拿魚刺身,其實仲有幾款炸物,湯,壽司,刺身,沙律,迷你漢堡扒,甜品有2款蛋糕,中途又每枱派頭先挖出黎既吞拿魚蓉做既手卷,最後仲可以點烏冬或SOBA。除左食

聴聞佢地集團都係第一次攪,好慶幸可以參與。

另外仲有面珠位,又係勁珍貴

切開左個身,肉色好靚,粉粉的。

師傅指出大TORO,中TORO,同赤身既位置。

我至愛既吞拿魚腩蓉原來咁樣挖出黎

平時既壽司吧枱位,搖身一變變左自助餐位,放滿不同既食物

吞拿魚沙律

因為掛住睇表演同不停食,所以唔係影左好多食物,當中唔少得即切新鮮吞拿魚刺身,其實仲有幾款炸物,湯,壽司刺身,沙律,迷你漢堡扒,甜品有2款蛋糕,中途又每枱派頭先挖出黎既吞拿魚蓉做既手卷,最後仲可以點烏冬或SOBA。

除左食得飽飽,仲長智識既一晚,十分滿意!
希望佢地攪多D 不同活動啦~
2018-12-14
  • 吞拿魚
2018-12-19 114 浏览
聖誕節最佳嘅節目就係睇燈飾,每年都會去沙田嘅空中花園浪漫一下,吸收經驗都係早啲去冇咁多人影多啲靚相。逛完一個圈入返商場啱啱好肚餓,就喺附近嘅食店睇吓有咩食,見最多人等位嘅就係廣 壽司,咁一於食返一版手握壽司先過癮。打開餐牌有好多選擇,我地叫左一個豪華套餐,一人前 $280。驟眼睇已經好豐富,兩個女仔share可能都會飽。首先係前菜同沙律,開胃冷盤夠晒醒神。然後可以自選揀一款魚料理,老公最愛滑蛋鰻魚小窩,烹調得好有水準,魚肉甘香嫩滑又好味,不知不覺好快就食晒。終於等到主菜牛扒啦!薄切煎得剛剛好,我最鍾意就係多汁啦!配上燒汁食碗飯。之後仲有味噌湯濕潤一下個口。差不多到最後有什錦天婦羅,即叫即炸真係要等來啲,食物熱辣辣新鮮值得等。今晚好搞笑唔知點解刺身反而最遲先至上枱,嘢食多到我差啲唔記得咗 刺身三種。刺身新鮮又肥美。老公叫左個 北海道壽司 $200,有驚喜的海膽新鮮又唔腥;三文魚子、吞拿魚夠晒鮮甜;帶子刺身彈牙肉厚。排隊列陣賣相吸引,食落新鮮而且款式非常豐富。壽司係主打一定新鮮。估唔到食日本料理竟然最後可以食到超有水準嘅甜品,焦糖香蕉法式多士 $65 是今晚完美的句號!

首先係前菜同沙律,開胃冷盤夠晒醒神。

• 北海道壽司
星期日晚兩個人行完山去左新城市覓食,因為四點幾已經食左茶記所以吾算好肚餓。7點幾去到等左10分鐘左右就有得入啦~吾想食太heavy,所以叫左一人份a4和牛壽喜燒,$200 北海道sushi set + 一杯蘋果茶。先上壽喜燒,係薄身靚牛,味道不錯之後上壽司set ($200),軍艦個三個冇得輸,其他款都好好食蘋果茶都幾好飲~In short, 食物質素唔錢,不過今次有打底先食 覺得份量啱啱好,如果係肚餓來吃,可能唔夠我哋食如果壽喜燒個鍋有多啲嘢食會好啲!
星期日晚兩個人行完山去左新城市覓食,
因為四點幾已經食左茶記所以吾算好肚餓。

7點幾去到等左10分鐘左右就有得入啦~

先上壽喜燒,係薄身靚牛,味道不錯

蘋果茶都幾好飲~

如果壽喜燒個鍋有多啲嘢食會好啲!
  • 北海道壽司set