2011-04-11
早前到大阪品尝过鸡泡鱼宴,被个只用一片昆布 加 一盘清水 再加 鸡泡鱼精华 既杂炊搅到心挂挂,见呢度有人赞个杂炊拍得住日本,当然要一试! 芝士年糕:外层虽然有微微既脆身,但里面唔够多芝士,年糕唔够烟un.... 可惜.... 蕃茄汤豚肉稻庭乌冬:Again 稻庭乌冬唔够烟un.... 又唔能够索到d汤底.... 失望... 加上个 蕃茄汤只有蕃茄"腥",一d都唔吸引人… 冷稻庭。赤豚肉南蛮汁:gimmick野而已… 一个唔冷唔热既乌冬加一个唔咸唔甜既热汤叫南蛮汁… 实物与menu个名比人既感觉差好远… 点菜时以为乌冬冰冷的,个南蛮汁杰身d,令d汁可挂到乌冬上… 而事实系… once again 稻庭乌冬唔够烟un.... 咁整又唔能够索到d汁.... 我宁愿个乌冬同个好似汤既汁一齐煮好过… 锅物。广岛蚝:锅物。一开始有别于打边炉,一盘蔬菜全部排得靓靓既放到锅里,上枱后,店员会加入汤底,汤滚后,可放蚝。广岛蚝圆圆的,白白的,好吸引人! 放入锅后,广岛蚝既size不会有太大改变!无由广岛蚝变袖珍蚝! 食入口又好鲜甜!正! 蔬菜方面,有娃娃菜,金菇,鲜冬菇,大葱,豆腐,香菜。 杂炊
芝士年糕:外层虽然有微微既脆身,但里面唔够多芝士,年糕唔够烟un.... 可惜.... 蕃茄汤豚肉稻庭乌冬:Again 稻庭乌冬唔够烟un.... 又唔能够索到d汤底.... 失望... 加上个 蕃茄汤只有蕃茄"腥",一d都唔吸引人… 冷稻庭。赤豚肉南蛮汁:gimmick野而已… 一个唔冷唔热既乌冬加一个唔咸唔甜既热汤叫南蛮汁… 实物与menu个名比人既感觉差好远… 点菜时以为乌冬冰冷的,个南蛮汁杰身d,令d汁可挂到乌冬上… 而事实系… once again 稻庭乌冬唔够烟un.... 咁整又唔能够索到d汁.... 我宁愿个乌冬同个好似汤既汁一齐煮好过… 锅物。广岛蚝:锅物。一开始有别于打边炉,一盘蔬菜全部排得靓靓既放到锅里,上枱后,店员会加入汤底,汤滚后,可放蚝。广岛蚝圆圆的,白白的,好吸引人! 放入锅后,广岛蚝既size不会有太大改变!无由广岛蚝变袖珍蚝! 食入口又好鲜甜!正! 蔬菜方面,有娃娃菜,金菇,鲜冬菇,大葱,豆腐,香菜。 杂炊:待食完锅物中既食物后,店员会好细心将锅中既食物碎同泡泡不走,务求无"杂质"影响杂炊既美观。汤底,再加上蚝同杂菜煮制而成既浓汤,加入饭,鸡蛋,葱粒,一碗简单,但又香又鲜味既杂炊完成!饭吸晒汤底既鲜味,超好味! 加几滴日本酱油更能提升鲜味! 总括而言:稻庭乌冬大多系gimmick野,加上乌冬质素麻麻,比较失色;反观,锅物加杂炊比较特出! 话虽店员制作杂炊过程既一丝不苟同日本遇到既大都相同;但话晒日本既祸物,由一片昆布同清水再加入肉类由零整出,相比下,呢到既杂炊始终无日本食到既咁amazing;不过,都算好出色!