2014-08-01
杂志介绍到了这间高档新开甜品店上到去比想像中细, bar table足唔多坐满哂, 等左一阵有位个menu冇图片, 有9款奇奇怪怪既名, 我问有咩介绍, 靓侍应推荐缘茶同牛扒, 我问咩甜品都有牛扒? 即叫由于系开放式厨房, 比bar table围住, 等既时候可以好清楚睇到个chef制作甜品过程, 好似睇show咁, 又液态氮又画花, 有d似系酒店食dessert. 终于到整我个牛扒, oh my god, 上枱时真系牛扒一样, 淋满烧汁 (朱古力浆), 又出紧烟 (干冰), 真系好搞鬼. 我问个chef 几成熟佢仲要话medium raw. 个牛扒有d 似brownie, 但更好味, 配埋雪糕用d 黄色格格脆真系超正, 好快就食哂! 我个frd 叫左缘茶佢都话好好食.对呢间新甜品店整体印象好好, 好创新, 个chef 叫我下次试下"竹炭", 佢话都好好食! 唯一缺点系贵左少少, 个甜品包杯野饮要hk$100-120, 不过佢offer 到个感觉系其他甜品店冇ge, 我谂如果系特别日子都会再去!
由于系开放式厨房, 比bar table围住, 等既时候可以好清楚睇到个chef制作甜品过程, 好似睇show咁, 又液态氮又画花, 有d似系酒店食dessert. 终于到整我个牛扒, oh my god, 上枱时真系牛扒一样, 淋满烧汁 (朱古力浆), 又出紧烟 (干冰), 真系好搞鬼. 我问个chef 几成熟佢仲要话medium raw. 个牛扒有d 似brownie, 但更好味, 配埋雪糕用d 黄色格格脆真系超正, 好快就食哂! 我个frd 叫左缘茶佢都话好好食. 对呢间新 甜品店整体印象好好, 好创新, 个chef 叫我下次试下"竹炭", 佢话都好好食! 唯一缺点系贵左少少, 个甜品包杯野饮要hk$100-120, 不过佢offer 到个感觉系其他甜品店冇ge, 我谂如果系特别日子都会再去!
题外话/补充资料:
个welcome drink 超正, 好想encore!