2015-03-17
第一次到访官仔记,野食好味环境ok,房就细啲但都无所谓,所以朋友生日再到此晚饭庆祝。但今次就同上次好唔同,只是差一个月食物细碟咗,咁都算,最劲系七点坐落食咗一round野再点野食,点知等好耐都无黎,我哋追单佢叫我哋再点过,咁好啦一点就个半钟点四次单,四次都无黎,因为坐房系二楼,本人亲身落楼追柜面(因楼上阿姐都好忙,我都唔想再烦佢所以自己落楼追)我问柜面点解咁耐,一名凶神恶煞既男子回应,无可能咁耐都无野食又话有单有据有时间,我答佢,有野食我就唔洗亲自落黎追啦,我哋的确等咗好耐,你话有时间你味睇下你几点落单啰,一睇就话我哋岩岩落,时间系21:54但当时只不过是21:30,佢跟手就话唔好拗即刻向厨房大叫「快啲上野比48号枱喇」但全程不停仲话紧我好追佢单,我心谂家下我好似去乞佢啲野食咁。我都忍唔住问你系味唔想做我哋生意呀,佢答话「边有人咁讲野架,我比间房你哋坐又无收最低消费」我当堂明晒,即系你觉得好唔底呀,你高兴可以收架,订房讲明要几多味得啰,合理既一定会黎食,到我哋拎房又无话依家叫比说话我听呀? 当日星期五晚人系多,但我哋的的确确等成个半钟都无野食先落黎追你单啫,唔洗发脾气呀,仲要比说话
但今次就同上次好唔同,只是差一个月食物细碟咗,咁都算,最劲系七点坐落食咗一round野再点野食,点知等好耐都无黎,我哋追单佢叫我哋再点过,咁好啦一点就个半钟点四次单,四次都无黎,因为坐房系二楼,本人亲身落楼追柜面(因楼上阿姐都好忙,我都唔想再烦佢所以自己落楼追)我问柜面点解咁耐,一名凶神恶煞既男子回应,无可能咁耐都无野食又话有单有据有时间,我答佢,有野食我就唔洗亲自落黎追啦,我哋的确等咗好耐,你话有时间你味睇下你几点落单啰,一睇就话我哋岩岩落,时间系21:54但当时只不过是21:30,佢跟手就话唔好拗即刻向厨房大叫「快啲上野比48号枱喇」但全程不停仲话紧我好追佢单,我心谂家下我好似去乞佢啲野食咁。我都忍唔住问你系味唔想做我哋生意呀,佢答话「边有人咁讲野架,我比间房你哋坐又无收最低消费」我当堂明晒,即系你觉得好唔底呀,你高兴可以收架,订房讲明要几多味得啰,合理既一定会黎食,到我哋拎房又无话依家叫比说话我听呀? 当日星期五晚人系多,但我哋的的确确等成个半钟都无野食先落黎追你单啫,唔洗发脾气呀,仲要比说话我听,你无野呀! 果个半钟有位似事头婆既女人上黎,向佢反应未有野食,但佢全程都系黑面。讲真,返工已经要受气,但无理由去消费开心都要受气,全个过程成班人都追得好气客,系味斯文啲就要受你呢间野气先!
一间细店经营系要用心,你野食系好食同新鲜,但咁既态度就好正啰,最后发现原来凶神恶煞既男人系老细,而最后上到枱既野食细碟得惊人,最跨张系碟西洋菜,一小篮有八条左右。再向阿姐讲,比埋阿姐睇,佢就话又真系小咗啲既,跟手就再拎一碟杂菜黎当补番。
各位想去比钱受气就去试下啦!
题外话/补充资料:
食物明细如下:
手切牛, 安格斯牛, 黑柏叶 - 我唔食牛, 所以我唔知好唔好食, 份量就手切牛最细碟, 得八块左右
西洋菜 - 超细碟
莴笋 - 新鲜, 份量正常
向铃 - 系新鲜炸, 不过有小小油腻味, 一篮六至七件
松露虾云吞 - 虾大只同新鲜, 松露好香好够味
韭菜饺 - 真的只有韭菜没有肉在内, 我觉得好食, 但朋友会觉得点解无肉
海虾 - 好新鲜, 一碟大概七至八只
午餐肉 - 一般, 份量正常
公仔面 - 出前一丁
粟米 - 份量正常, 不过唔甜
冰豆腐 - 份量正常, 不过无咩特别
脆鱼腩 - 份量正常, 因为我唔食, 所以唔知得唔得
羊肉 - 一碟有十一/二卷, 但每卷系正常既一开二, 所以算细碟, 而对我来说唔够膻味
豚肉 - 又系一碟有十一/二卷, 每卷又系正常既一开二, 而味道就无咩特别
猪润 - 正常份量, 味道无咩特别
鱼卜 - 我唔食, 唔知好唔好, 份量正常
beer - 38支大既, 酒系准时上枱
以上就是当晚所点既食物, 我哋一围七男四女, 大部份男性朋友都唔饱, 而我自己都要返到屋企食杯面, 讲真, 我都未试过打完边炉仲要食杯面!!!!!!!!!