2017-11-15
同屋企人讲开先发现我哋从来未试过一齐食韩式烤鸡,去开铜锣湾,心血来潮带佢哋初尝韩式烤鸡。韩流热令形形式式嘅韩鸡店冒起。韩鸡一大特式就系超大份,3-4人分食绝对唔会饿住走。今次拣Sodam都系一份情意结,好耐之前见人FB IG 食佢嘅太阳芝士炸鸡芝士拉到超高已经垂涎三尺其实食晒所有包加鸡就包你饱住走鸡件包括唔同部位,可以拣有/冇骨。炸皮酥脆,但比较厚,好处系蘸劲多cheese都仲脆卜卜,要取舍嘅就系炸粉味重咗。而我觉得佢嘅炸皮做得香脆唔油腻系好难得,钟意香口嘢嘅人绝对welcome呢个皮~BTW, 呢碟鸡真系好啱share同打卡~炸鸡调味唔多,配返由mozzarella, cheddar 同cream cheese整成嘅酱就恰到好处。芝士酱用面包盛载本身已经好吸引,表层金黄焗芝士香气扑鼻,芝士酱能轻易拉丝,足证佢冇悭芝士~但切记要趁热食,冻咗芝士酱会杰身,鸡比较难上酱。唔可以放过个包!个盖就系最脆,老豆见到即刻快手抢食XD底部因为吸咗好多芝士会发涨,一开头都谂住由佢唔食,但因为牛油配芝士真系好香,我哋最后都系KO咗本来想食咖喱鸡,不过卖晒就冇计,叫咗多一只辣椒LV嘅BBQ香辣焗鸡。焗成嘅
太阳芝士炸鸡
唔可以放过个包!个盖就系最脆,老豆见到即刻快手抢食XD
BBQ香辣焗鸡
焗成嘅脆皮唔洗用咁多粉,所以系crispy多过crunchy。甜蜜酱汁包裹住洒上五香辣粉嘅脆皮,十分惹味~辣度恰好能喺舌头上留下短暂刺激,但不至于令人喷火,系一般人嘅acceptable range。酱汁完全唔漏,话咁快又清空一盘鸡。
美中不足嘅系鸡肉比较瘦,因为唔系湿焗,所以细件嘅鸡会较干身。
韩风烧猪仔骨 (标准份)
估唔到配埋沙律。
猪仔骨酱汁好似辣鸡面嘅味,但辣度当然冇咁火爆啦~
估计因为佢切开四条骨嚟烧,肉受热太耐有点over-cooked。
好大嘅一杯特饮,情侣SHARE应该几sweet。不过想特别啲嘅不妨点啲cocktail,都唔系贵好多。
整体嚟讲都几满意,太阳鸡真系芝士迷/打卡一族嘅不二之选。
屋企人韩鸡初体验,总算有个美好嘅开始~