2022-04-05
日前要去沙田办事🧳,午餐顺便同J先生撑枱脚,再访一间主打手工制作嘅意大利面馆,WFH时期嘅平日午市都有空位🎻。人均$150左右嘅三道菜午餐,主菜当然系意粉,升级前菜就丰俭由人🍴。你钟意幼意粉定系宽意面呢?————————————————👅 午餐餐单B($128)🔸前菜🔸👍🏻 秘制肉丸(+$10/2粒)混合猪肉同牛肉,软绵绵嘅肉丸一咬会散开,法包沾茄酱又系一个食法🥖,值得一试👍🏻巴马火腿(+$10)望落只有少少肥肉,但口感软嫩🐷,咸度适中,配法包一样好味🔸意大利面🔸👍🏻 番茄猪面颊肉酱扁面所有意大利面均为手工制作,每条宽面都有弹性筋度。呢款猪肉版肉酱意粉🍝,酸味开胃,夹杂肉粒嘅肉酱,令人回味👉🏻烟三文鱼忌廉扁面酱汁唔系单纯忌廉味,有浓烈时萝香草同辣椒香辣🌿,比上一款意粉干身啲,三文鱼无咁突出🔸甜品🔸👍🏻 提拉米苏上错咗意式奶冻加朱古力粉,单睇外表未食都分唔到🥸,同侍应讲返补送好味嘅「真·Tiramisu」,小心啲朱古力粉搞到打乞嗤———————————————— 🚩总结:呢碟意粉我可以KO!———————————————— 🌟注意:另设加一服务费,套餐包一杯无糖红茶———————————
————————————————
👅 午餐餐单B($128)
🔸前菜🔸
👍🏻 秘制肉丸(+$10/2粒)
👍🏻巴马火腿(+$10)
望落只有少少肥肉,但口感软嫩🐷,咸度适中,配法包一样好味
🔸意大利面🔸
👍🏻 番茄猪面颊肉酱扁面
👉🏻烟三文鱼忌廉扁面
🔸甜品🔸
👍🏻 提拉米苏
————————————————
🚩总结:呢碟意粉我可以KO!
————————————————
🌟注意:另设加一服务费,套餐包一杯无糖红茶
📍 Pici
地址:沙田沙田正街18号新城市广场第一期2楼251号舖