2016-03-25
钟意煮野食既我,最近迷上研究甜品,但一个唔好甜野既人,点先可以吸引到我,当然系卖相laaa🙈 但呢粒钮一次过满足晒我好多个愿望💕见到咁多款,眼阔肚窄既我,第一眼就被呢个拼盘吸引住😍靓到要喂饱部相机先😂 充满好奇心既我,忍唔住即刻要问要问应该食边样先la,从师傅既介绍我感到佢对甜品既热诚
呢个面包布甸加左麻薯,口感烟韧,仲有加自家制糖莲子,食落去唔系传统死甜果种,加埋面包布甸一齐食,感觉唔似成紧西式甜品,好香,几特别,中间仲加左焦糖软糖碎碎,正! 之前自己都有整过Apple crumble , 但呢个最特别佢系将苹果做左两个口感,上面个脆脆丝都系苹果黎,我最钟意捞埋雪糕一齐食,而底层就系焗左既苹果挞好惊佢溶所以之后就马上食佢喇,但一食落发觉佢唔系雪糕,食落冻冻地,质地好滑,软身,加埋个拿破仑脆脆食,唔错,而粉红色果两支棒系士多啤梨蛋白,脆脆地,唔太甜,好香士多啤梨味,如果有得散买呢个棒就好喇😍杨桃做甜品真系好少有,之前食过杨桃味雪条,之后一直想揾杨桃做既甜品,而家终于比我遇到喇,上面两块系杨桃干,咬落去系烟韧,香甜既味道,中间加左柚子丝,爆珠,杨桃酸酸甜甜好夹,最底桂花糕好清新
见到咁多款,眼阔肚窄既我,第一眼就被呢个拼盘吸引住😍
中间用左 Mascarpone Cheese , 怕甜既我将果酱整走左d先食到 , 呢个甜品有师傅专设既匙羹,所以唔怕担心食唔到最底果层gaaa 朋友点左呢杯好有效果既特饮,加左干冰系底,所以会出烟,有气而且唔太甜,杞子+番石榴味好 fresh 食亲 甜品我就例必order 茶/水,毕竟我唔惯太 sweet 😂
返到屋企好奇心驱使我睇下呢个师傅呢来历,原来师傅来头不少,从佢对甜品介绍,可以感受到师傅对甜品既热诚,执著,从中不断改良,制造惊喜,下次一定要黎睇睇有咩新搅作,支持一下小店