2011-12-09
太太颇为喜欢嚟依间「艺术茶座」食晏,主因系钟意佢个环境,大露天茶座式设计,因为位处香港艺术馆1楼平台,较少人会行去𠮶度,成个平台都系放七、八张枱,开扬又唔嘈杂,一边对住半岛酒店,一边对住文化中心,再另一边对住对面海中环景。所以,佢久唔久拉埋同事嚟食晏,尤其晌星期六下昼,长周之时返半日,可以摊抖耐啲,食完唔使赶返公司,仲可以坐晌度睇吓书,嗒住杯咖啡,望吓「海景」,感觉好写意轻松,多少当依度系城市中嘅小绿洲!依个星期六,拉咗我嚟陪佢食晏。除咗主餐牌,都有提供午餐,「午市精选」提供一个主菜加一杯餐饮嘅简单午餐,共有6款选择,久唔久会转款,由$50-$85,另收加一服务费,都咪话唔贵,因为讲真,主菜睇匀又唔算叫好有特色或者特别吸引,故此,唔知系咪咁,就以往所见都唔算多客。香煎猪扒配士多啤梨汁 $50我哋两个主菜都系跟意粉,而意粉类别系扁意粉,煮得几有咬口无过腍,配菜有西兰花、椰菜花同甘笋仔,由于意粉同配菜都无乜经酱汁煮过,称得上白烚咁滞,味道偏淡,唯有靠主菜嘅汁酱。主菜香煎猪扒配士多啤梨汁,猪扒只得一块,但颇大块,无太多调味,简单香煎,又确系煎得几香几透,色泽金黄,不过咬落肉汁尚可。至于个汁,
我哋两个主菜都系跟意粉,而意粉类别系扁意粉,煮得几有咬口无过腍,配菜有西兰花、椰菜花同甘笋仔,由于意粉同配菜都无乜经酱汁煮过,称得上白烚咁滞,味道偏淡,唯有靠主菜嘅汁酱。主菜香煎猪扒配士多啤梨汁,猪扒只得一块,但颇大块,无太多调味,简单香煎,又确系煎得几香几透,色泽金黄,不过咬落肉汁尚可。至于个汁,淡粉红色,带有粒粒士多啤梨,唔算太讨好,味道亦未有咩惊喜,因为士多啤梨味比较弱,而且略为甜,个人觉得唔太夹猪扒。 香煎西冷牛扒配黑椒汁 $72
一样嘅扁意粉,一样嘅配菜,只系换来香煎西冷牛扒配黑椒汁。薄薄一片嘅西冷扒,真系几薄吓,都系得一块,煎得有啲干身,肉汁欠奉,不过,又唔嚡㖞。黑椒汁永远都系牛扒嘅好朋友,黑椒味浓,辛辣,叫做为碟平淡单调嘅意粉添啲色彩。老老实实,卖$72确系有点贵,跟连锁快餐店质素唔系高好多。 咖啡.茶
太太要咗杯红茶,系Lipton茶包;相对哋,要咖啡就好啲,系即磨咖啡,比起只用茶包嘅红茶有诚意啲。再者,咖啡芳香馥郁,我就钟意比较奶味重,一小罂牛奶任我斟就合我心水,可以斟多少少。不过佢提供嘅糖包就有啲唔专业,虽然有幼沙糖,有啡糖,但牌子好杂。 食物质素一般,所付出嘅价钱真系觉得俾晌个环境度,食环境多过食佢啲嘢。平日食晏匆匆忙为填肚,嚟依度匆匆食完就走,真系好嘥。所以,周六收工先晌艺术茶座打打趸,无论初夏抑或初秋我都觉得系好时节,暖和嘅阳光或微凉嘅清风,同样叫人舒泰醒神。都系唔好饮咖啡好,可以「恰」番阵都不知几爽!