2021-04-07
一连几日复活节假,除咗头两日有啲zoom聚会之外,无特别搞啲咩活动,因为,相信无得出远门,晌香港度度地方都会逼满人。而今日,早上完成zoom之后,出去晌荔枝角公园走走,再行落去荔枝角揾食。行近到D2 Place Two附近时,接过张单张,话喺新餐厅,又有9折,就上去睇睇呢间「INN」(I’m Not Nothing)喺点先。张单张除讲明午餐有9折外,仲可以储印花,储满8个就可以换一客免费午餐,而午餐嘅定价喺$82-$138,都喺我哋打算消费嘅范围内,加上,本身我哋都无话心水要试边间,都喺睇啱就帮衬𠮶只。都好一段日子无嚟「忆利工业中心」揾食,餐厅位处「忆利」二楼,一出电梯就见。无论门口,定室内,装修得都几骨子,一室以白为主调,放置咗啲罗马柱,又摆放唔少植物,挂上细细盏嘅水晶吊灯,整体感觉休闲。而大部份座位都选上藤椅,坐起嚟都几舒服,只喺稍稍觉得啲位排得有点密。近入口嘅左边,即水吧侧,仲有一张四人大木枱,可谓自成一角,私隐度更高。午餐嘅选择都唔少,由轻怡嘅到重肉感都有,共11款,不过,更正吓佢单张所提及嘅定价,应该喺$88-$138,包餐汤及餐饮,但餐饮只限选$28以下,转饮其他嘅,就有半
今日嘅餐厅喺黑松露忌廉汤,睇外观都几真材实料,入口,黑松露嘅香味好突出,而汤中仍然咬到微细嘅野菌粒,略嫌喺个质感滑得嚟带少少糊糊哋嘅感觉,但整体确喺唔错嘅。 特色沙律碗 $88
老婆想食清啲,所以,拣咗份沙律碗,餐牌就写住有牛油果、希腊芝士、藜麦、车厘茄、羽衣甘蓝,配以柠檬香醋汁,实际就仲有啲火箭菜、樱桃萝卜,睇起嚟色泽亮丽,非常丰富。无论边样食材,老婆都赞够晒新鲜,希腊芝士提升咗一入咸香味,而个柠檬香醋汁亦令到个沙律更加酸香清新,真喺越食越开胃。再者,藜麦、羽衣甘蓝都喺啲有营食材,食落叫人更健康。
原本打算点香草羊架,可以是日午餐未有供应,可惜!可惜!不过,猪肉眼都好有兴趣,尤其配肉桂苹果酱,喺老婆超钟意嘅口味。不得了,件猪肉眼劲大件,仲要成吋厚,最紧要喺煎得香脆,而肉质软腍松化;个苹果酱都好正,除咗带有浓郁嘅玉桂香之外,仲有大大粒嘅苹果肉,绝无欺场,其实件猪肉眼本身都唔肥,而配咗苹果酱,就更添风味。
热花菜够啱老婆口味,所以,佢拣咗呢一款乌龙茶,叫做「派对」,喺睇到餐牌嘅英文写有白桃、菠萝、苹果,一心一意以为有啲似台式嘅花果茶咁,有啲鲜果肉跟茶包同泡,实际就唔喺,都只喺以茶包冲泡而已。乌龙茶嘅香味几唔错,白桃味都OK,但其他味道就欠奉少少喇。 鲜奶咖啡 +$19
相对杯花茶,呢一杯鲜奶咖啡小弟就觉得高水准表现喇,拉花本身已几靓仔,线条幼细,又几对称,然而,重点喺咖啡入口好醇厚,咖啡嘅香味好香浓,带点果仁香气,喺饮得出靓唔靓嘅分别,而且,撞奶泡嘅手势几好,口感均匀顺滑。