2018-04-15
※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-今次再访「青花」完全比佢地既特饮同龙虾主食吸引住,之前亦黎过觉得食物还不错,怀住期待的心情再访。很喜欢餐厅内蓝色墙壁搭配大量干燥花和绿色植物的装饰,整个氛围都很切合周末假期的心情,玻璃窗外又有自然光透出,感觉很放松!看看餐牌,菜式和上次来有点不一样。蝶豆花椰除奶盖 $42 及 冬荫公梳打 $38杯蝶豆花奶盖个样真系好靓好似蓝天白云咁,估唔到连饮品都可以整到咁靓咁梦幻!面头个层奶盖打得唔算好挺身,就咁饮都略略饮到有芝士既味道,不过好快就同底下既椰汁融为一体,饮落椰子味好重,而且甜度稍高,但整体都尚算可以。鲜艳的冬荫公梳打面头放左小辣椒做点缀,颇有心思的;梳打饮落有清凉解渴既感觉,其后有股微微辣劲随后涌上,就好似饮少辣既冬荫公,很过瘾,唔算好辣,可以挑战一下。冬荫炸鸡翼 $72不得不赞呢碟炸鸡翼,放左一阵先食外皮仲系非常脆卜卜,带阵阵冬荫的味道,好可口惹味;中心肉质仲保持热辣辣,肉质嫩滑多汁,好耐无食过觉得好好食既鸡翼!原只咖哩芝士焗龙虾配炸薯圈 $188已开半既咖哩芝士焗龙虾,另外仲有两只食落啖啖肉既虾钳,仲
看看餐牌,菜式和上次来有点不一样。
蝶豆花椰除奶盖 $42 及 冬荫公梳打 $38
蝶豆花椰除奶盖
蝶豆花椰除奶盖 $42 及 冬荫公梳打 $38
冬荫公梳打
冬荫炸鸡翼
冬荫炸鸡翼 $72
原只咖哩芝士焗龙虾配炸薯圈
原只咖哩芝士焗龙虾配炸薯圈 $188
已开半既咖哩芝士焗龙虾,另外仲有两只食落啖啖肉既虾钳,仲细心提供拆壳钳同湿纸巾备用。
龙虾上的咖哩芝士味道不重,有点可惜系龙虾肉食落较干身,肉质偏韧颇难咬开,侧边仲带点橙色虾膏,味道尚可,反而虾钳较好食。
不得不提炸薯圈炸至干身不油腻,食落好酥脆,好好食!
芒果糯米饭
芒果糯米饭 $78
饭后一点甜,糯米饭加左蝶豆花入馔,便呈现了蓝色的状态;芒果肉食落味道香甜不酸,也很喜欢搭配的椰子脆片,好香椰子味;富烟韧口感的糯米饭和椰浆更是最佳配搭,是一个无可挑剔的甜品,好食!