2022-02-12
小弟本身都几钟意马来西亚,前后都叫去过3次,次次嘅感觉都几唔错,特别钟意槟城嘅老味道,亦喜欢马六甲嘅旧建筑。对于马来西亚嘅食物,大多都钟意,亦好啱口味,最近就一支公放饭时专登走咗去试喇沙,所以,写番篇食文分享吓。餐厅嘅名字叫「Brick by Brick」,地址就写喺 士丹顿街,但实际就喺由俊荣里入,因为餐厅位处大厦嘅地库,入口设晌后巷,入过嚟就知,短短一条俊荣里后巷查实有多家餐厅。晌呢条后巷嘅餐厅都喺以小店经营,所以,入到餐厅内,地方唔会好大,而目测就大概廿个左右,装修较西化,一边砖墙,一边水泥墙,配以简单射灯营造一点气氛。午餐方面,主打喺马来西亚喇沙及肉骨茶,但亦顾及其他客人需求,亦会提供其他菜式,就好似今日所见,喺一系列日式丼饭。据店员所讲,餐牌都会不时更换,此外,小店不设加一服务费,但就欢迎小费。餐点已包咖啡或热茶,但亦可以加钱转为果汁或其他特色马来特饮。秘制马来西亚咖喱喇沙面(惹味肥牛堆)$98以喇沙汤底为基本,可以选配鱻鱼、肥牛、炸鸡或海鲜,当然,价钱有唔同。小弟就拣咗肥牛堆,果然啲肥牛堆到个小山仔咁,并伴有大量银芽、豆卜、溏心蛋,金黄嘅汤色非常对办,店员更强调佢哋唔用味精
以喇沙汤底为基本,可以选配鱻鱼、肥牛、炸鸡或海鲜,当然,价钱有唔同。小弟就拣咗肥牛堆,果然啲肥牛堆到个小山仔咁,并伴有大量银芽、豆卜、溏心蛋,金黄嘅汤色非常对办,店员更强调佢哋唔用味精,全天然,而且,加入大量蔬菜熬煮,增加天气甜味。
秘制马来西亚咖喱喇沙面(惹味肥牛堆)
天气仲喺乍暖还寒,所以,试试呢一杯姜茶,味道颇特别,有点点香茅嘅独特香味,又渗出一啲班兰嘅清甜味,带少少姜嘅辣劲,整体感觉几得意,饮完就会觉得非常暖身。