2023-08-13
早两日同老婆去咗铜锣湾嘅鮨本,试下佢哋嘅omakase套餐,呢度既装修系简约高雅风格,服务员都好亲切,细心。花咲蚧肉茶碗蒸,好滑好香,蚧肉好弹牙,配埋啲蟹籽更加提升鲜味~时不知鲑筋子(配白海胆),鲑筋子好似细细粒嘅珍珠,口感爆弹,又一 d 都唔会腥,配埋白海胆嘅浓郁,好正!👍🏻烧香鱼配新银杏,整得非常香,加埋上面既芝麻,送酒送茶都一流 👀渍物:姜 & 牛蒡,姜好嫩同爽脆,牛蒡渍过之后的味道好好味,每款寿司之间都可以用佢地清一清味蕾~跟住就系重头戏嘅寿司啦!师傅一贯一贯咁整出黎,每一贯都系精心制作嘅艺术品。我哋食到嘅寿司有鲂𫚒鱼昆布渍寿司、时不知鲑寿司、北寄贝寿司、梭子鱼寿司、稻草烟熏鲣鱼寿司、天然𫚕鱼寿司、半生熟赤足海老寿司、白海胆寿司、五日熟成赤身寿司、野生中拖罗寿司、鳕鱿鱼肝葱拖罗蓉手卷。每一贯都系用新鲜嘅食材同高质素嘅米整成,而且每一贯都有唔同嘅调味方式,例如加啲柑橘汁或者炙烧等等,令到每一啖都有惊喜!🙊我最钟意嘅系白海胆寿司,超级无敌咁鲜甜,海胆味充斥住整个口腔,绝对系大满足~😋👏🏻时不知鲑寿司,系野生三文鱼,味道食得出比较浓~另外,稻草烟熏鲣鱼寿司都好特别,因为佢用稻草将鲣鱼
时不知鲑寿司,系野生三文鱼,味道食得出比较浓~
另外,稻草烟熏鲣鱼寿司都好特别,因为佢用稻草将鲣鱼熏过,带出一种特别嘅香气同味道~
𩽾𩾌鱼肝葱拖罗蓉手卷,都系极度好味,脆脆既紫菜包住𩽾𩾌鱼肝混合拖罗蓉既甘香,无得弹! 😋
江户前玉子烧,真系十级惊喜!外层微脆内里松软,同埋佢系用左蛋味超浓郁既日本梦王蛋,真系超超超香!!!
粒贝清汤,清甜爽口~
开心果雪糕,用开心果同牛奶制成,好creamy好香开心果既味道,系今餐完美嘅结尾!👍🏻👍🏻