2022-01-21
生昌潮州海鲜酒家有日心血来潮,叫咗个friend车我地四围去玩啦。到夜晚又谂唔到食咩,咁就带咗我地黎到一间系大围风评唔错既一间潮州打冷,话大碟夹抵食㖞。。。餐厅几大,大家可以选择坐室外。但当日有少少凉,所以我地拣坐室内。果次都多人去食,所以拣多咗少少𩠌。韮菜猪红猪红平时比较少食,系打冷先会叫黎食下。本身自己唔太好猪红,但呢到既猪红整得几好食。猪红质感适中,唔会太硬,亦唔会好似豆腐一夹就散晒。调味都唔会过咸,但韮菜份量太少,失色咗啲。鲜菠萝生炒骨一睇个样就知佢大碟啦,好多生炒骨,好多菠萝,亦都好多酱汁呀!酱汁调味太甜,盖过晒其他食材既味道,生炒骨好似配角咁,呢个有啲失望。。。潮州街边炒粉丝朋友同我地坳咗好耐,究竟叫炒粉丝定糖醋面。最后比佢地拗赢咗。。。黎到都系一样大大碟,而配料有猪肉,虾米,鸡蛋,少少椒丝等等。食落几香口,但食多几啖会发觉佢几咸下。所以多人黎先好叫呢个,可以摊分下。卤水自选百搭三拼 (猪头肉,大鹅肾,金牌大肠)食打冷,点都要有碟卤水野先似样既。但呢到既卤水拼盘我地觉得都几贵下,所以我地就叫咗个三拼。食卤水最怕佢卤水还卤水,食材还食材,呢到冇呢个情况,所有野都好入味。本人就
果次都多人去食,所以拣多咗少少𩠌。
韮菜猪红
鲜菠萝生炒骨
潮州街边炒粉丝
卤水自选百搭三拼 (猪头肉,大鹅肾,金牌大肠)
食打冷,点都要有碟卤水野先似样既。但呢到既卤水拼盘我地觉得都几贵下,所以我地就叫咗个三拼。食卤水最怕佢卤水还卤水,食材还食材,呢到冇呢个情况,所有野都好入味。本人就最钟意猪头肉,大家可以试下呀。
椒丝腐乳通菜
呢个就普通大排档既炒菜,正常发挥。