2017-11-22
星期六同肥髀参加完学校活动,约了几个同学仔食早饭,呢间餐厅近学校,无订位5点几去到!楼下店员提醒限时两小时食饭!上到去地方几大,西餐厅格局,桌椅唔迫,长长的沙律吧吸引!因为未到晚市高峰时间,店内无乜客人!我哋4大2小坐张好大嘅6人枱,店员放低餐牌就无打搅我哋!主菜食物有分「主菜餐牌」同「小食餐牌」两个餐牌跟任食沙律系唔同价钱!咁店员解释时又提醒:如果叫「沙律吧」吧要全枱人客(不论大小」都要加「沙律吧」,因为我哋其中一个小朋友友肠胃原来唔舒服,同唔喜好沙律!而且每人要跟一个主菜又食唔到咁多!咁大家倾完之后,就放弃咗「沙律吧」,食物分大中小嘅尺寸有唔同价钱!几贴心!当各自点喜欢嘅菜色,又见到可以跟任食珍珠米饭/自家制面包($18)店员又提醒,呢个优惠又系跟人头,咁两个小朋友又食唔到!最后又无叫!每人叫一个面包试下!温泉蛋他他汁汉堡扒(180克/$148)酱汁拣咗「牛肉酱汁」,上枱卖相几靓,铁板围上纸圈防止弹汁!他他汁完全遮盖温泉蛋!蛋白嫩滑,蛋黄流心,下面嘅汉堡扒嫩唔老,牛肉味都几香!他他汁又唔系酸嘅!食唔出味道!反而牛肉酱汁几出色,好浓带微甜,做到点睛效果!拌碟嘅蔬菜(粟米、红萝卜片、西
温泉蛋他他汁汉堡扒(180克/$148)酱汁拣咗「牛肉酱汁」,上枱卖相几靓,铁板围上纸圈防止弹汁!他他汁完全遮盖温泉蛋!蛋白嫩滑,蛋黄流心,下面嘅汉堡扒嫩唔老,牛肉味都几香!他他汁又唔系酸嘅!食唔出味道!反而牛肉酱汁几出色,好浓带微甜,做到点睛效果!拌碟嘅蔬菜(粟米、红萝卜片、西兰花)爽甜!好味!
香煎惹味鱿鱼($78)迷你生铁平底锅上菜!鱿鱼唔韧,烧汁咸香,又煮到刚好收汁,挂到在鱿鱼肉上,好味!
自家烘焙面包($19)好香好软熟!唔搽牛油都好味!
朋友食:
黑啤炖白金豚伴薯蓉($178)呢个店员推荐,又限时又大赞,但上菜时同参考图片有出入,啲汁在图片系深啡色,白金豚肉系一块超肥(全脂肪)嘅肥肉!讲真我见朋友切开见到咁肥都吓一跳!我自问食唔到咁肥!
儿童汉堡扒餐($68)小朋友一定喜欢
松露忌廉杂菌汉堡($180克/$158)朋友讲啲菇味道带苦味!
其实食物好味,但餐厅一牵涉「任食」嘅人头规矩就令人却步!如果念住带小朋友就念清楚!加又唔值!唔加大人不如唔好来!
珍珠米饭($10)
店员有礼,对话斯文!佢哋日本餐厅有自己执著!服务好卫生不错!
规矩唔啱我哋今次嘅人员组合,要食都系约全大人来食!