2017-01-16 752 浏览
我们今天去探望奶奶,她在广东道安老院,探望完她,就想去吃水煮鱼,当然要去老川皇啦,一间系附近楼上,一间系地舖,楼上果间地方有几千呎,地方大当然好坐好多可是我觉得味道冇地舖好,结果去了地舖果间。地舖地方比较细,约有三、四十个位,如果两个人黎,可能安排搭枱,所以我们通常都会六点几就到,一到就有张两人枱。我们叫了一个麻辣水煮鱼,一个莴笋炒腊肉,一个烧茄子,两份烧菠萝。水煮鱼-鱼片用生粉腌过,好滑,仲有鱼腩,仲有大豆芽在底,听侍应讲大豆芽可转娃娃菜。莴荀腊肉-腊肉好有烟熏味,不过今次厨房冇炒香腊肉,就放莴笋,所以莴笋冇腊肉烟熏味,失了水准😰烧茄子-蒜蓉好多,刚烧起吃好好味,涷了冇咁香同好味😉烧菠萝-完全冇烧过痕迹,好似用钖纸包住来烧,唔通改了烧的方法?不过都好甜😋小插曲:隔离枱的水饺唔熟,他们埋单觉得好平,原来他们的部分烧烤单放了在我们的枱,好彩我埋单有check单,如果唔系比多几十蚊,所以记得check 单,因为侍应有入错单同漏单情况。连𩠌加饭和一枝金威,埋单$261。

水煮鱼
水煮鱼片
鱼腩
莴荀腊肉
烧茄子-蒜蓉好多,刚烧起吃好好味,涷了冇咁香同好味😉
烧茄子
烧菠萝

连𩠌加饭和一枝金威,埋单$261。
2017-01-12
水煮鱼