2023-04-06
段纯贞呢个名听咗好耐,但系试就第一次嚟食台湾嘢,一定要食牛肉面,今次试咗半斤半肉红烧牛肉面,佢有得拣幼面或者功夫面,今次是功夫面的,佢嘅功夫面其实好似刀削面咁,偏向厚身,如果钟意食硬少少嘅面嘅话就会啱你口味,至于牛筋同牛肉,就系普通台式嘅红烧味,冇咩特别,个人觉得中等水平小食方面试咗卤水拼盘,有豆腐,牛腱,弹,同埋鸡髀菇,蛋方面唔系平时嘅台式卤蛋,而系糖心蛋,而佢嘅菇味道唔错,而且口感都爽,至于豆腐同埋牛腱,都有淡淡的卤味,但系唔算特别仲有试咗炸猪大肠,食落去有一股香味,而且脆口,同埋佢贴心咁清除左肠入面嘅肥膏,呢样嘢值得一赞最后一样试嘅就系鸡汤云吞,呢个就真系最普通,好似自己喺屋企煮嘅青菜水饺,而且鸡汤都唔系特别清爽同埋有鸡汤味