2019-10-06
星期六,例牌同妈子去饮茶,我们一行五人打算饮下午茶,所以两点才去到酒楼,可能工厂区,星期六唔使点等位就可以入座,真开心。妈咪发板点点心,我地就坐定定等食野。嘻嘻!!豉汁凉瓜排骨炒河,这碟河粉我们每次来到这里都会叫,因为大碟夹抵食,又好食,凉瓜唔苦,排骨好多,河粉份量都好足,炒得又好味!京式红油抄手,我地很少食呢个点心,因为成家都不吃得辣,唔知亚妈今日搞乜鬼会叫,叫左就要食啦,味道很辣,皮厚,饀又少,真系好失败!蟹籽烧卖皇,呢个佢又做得唔错㖞,虽然唔系好似出面有些酒楼有只虾响上面,但味道好好食,好像食到以前细过食开的味道!山竹牛肉球,味道都唔错,但我不喜欢佢将喼汁分开上,搞到我唔记得点喼汁食,失左色!时菜鲮鱼球,我对这个点心不嬲都冇乜好感,但味道总算合格,不过不失!千层姜汁糕,好有姜汁味,又烟靱,每次来到都不会错过!叉烧包,包皮好软熟,叉烧饀都够多,热辣辣,味道都好好,正!咸水角,新鲜炸起,好热,皮好脆,入面啲饀都好多好够味!芝士虾春卷,芝士味唔系太食到,但入面只虾都几大只,又系新鲜炸起,好脆,好好食!我们还叫了一客叉烧肠粉 ,肠粉都好滑,不过唔记得影相,下次影返!
豉汁凉瓜排骨河
京式红油抄手
山牛牛肉
时菜鲮鱼球
千层姜汁糕,好有姜汁味,又烟靱,每次来到都不会错过!
千层姜汁糕
叉烧包,包皮好软熟,叉烧饀都够多,热辣辣,味道都好好,正!
叉烧包
咸水角,新鲜炸起,好热,皮好脆,入面啲饀都好多好够味!
咸水角
芝士虾春卷