2020-06-20
今次黎到openrice多好评嘅东京食堂试食。星期六嘅1点黎到,已经要等位,舖头唔大,大约坐得10个人左右。环境唔错上网睇过,估计星期一至五有个餐牌平少少,而我地星期六lunch都系贵餐牌。不过价钱相差无几,事不宜迟,即刻试食。首先黎咗个荔板梳打,味道好好,第一啖饮落去,有好强烈嘅荔枝味,喺咁热嘅天气饮返杯真系一绝呀👍👍接著黎嘅系牛肉寿喜烧,再加珍珠白饭,牛肉比较上似肥牛,搞晕只蛋,将牛肉沾蛋汁黎食,确实好味,汤汁比较清淡,但更加可以食到牛肉嘅味道,而啲菇类亦都索晒啲牛味同汤汁,不错不错🤟🏻半条蒲烧鳗鱼+酱汤巑岐乌冬,鳗鱼烧得恰到好处,咬落去好软绵绵嘅感觉,个鳗鱼汁都配合得好好,连女友食咗都有好高评价,而乌冬就比较普通,汤汁清淡。再叫个小食,铁板牛舌试试,味道算不错,但某啲部份比较un,而且份量唔多,相对之前叫嘅食物就比较低分少少。总结:鳗鱼真系值得一试,香港少见嘅品质,超推介👍牛肉寿喜烧都好味,大家黎试试啦
环境唔错