2013-08-02 174 浏览
早几日午饭时间同同事路过,发现呢间嘢新开张,隔离嘅粥舖同四川菜take out都好多人等外卖,惟独佢冷冷清清。当时有职员捧住啲切成一片片嘅手卷俾做试食宣传,试咗一片,味道都ok,过两日咁啱又冇带饭,就去帮衬。当日同我哋发现呢间舖𠮶日情况类似,都系周围好多人而佢又冇乜人,只得一个客人堂食。不过入到去我总算明白佢冇人排队唔出奇,因为佢啲手卷系整定哂放喺冻柜入面,好似饼店咁格局。骤眼睇个冻柜都算干净(新开张都唔污糟得去边),我嘅关心系冇独立包装之下雪住嘅手卷可以有几鲜味。睇埋个价钱,最平𠮶条都要$20,大部分款式介乎$23~$26,而条手卷只有女仔玉手三分之二嘅长度,约4.5"左右!那么一刻真系有啲想调头走...... 不过啲店员盛情难却,就把心一横试一试。店员推荐我买set。佢哋有三个set:两条手卷+面豉汤/汽水,两条手卷+面豉汤+汽水,三条手卷+面豉汤+汽水。我买咗第一个,盛惠$50但当你细看,就会发现set嘅手卷系名副其实被set定咗--加洲手卷+吞拿鱼牛油果手卷,仲要似系固定menu,唔似日日换款(唔知有冇误会)。两款都啱胃口所以冇乜所谓,但只得一个选择,唔食呢两款嘅朋友咪冇set

店员推荐我买set。佢哋有三个set:两条手卷+面豉汤/汽水,两条手卷+面豉汤+汽水,三条手卷+面豉汤+汽水。我买咗第一个,盛惠$50但当你细看,就会发现set嘅手卷系名副其实被set定咗--加洲手卷+吞拿鱼牛油果手卷,仲要似系固定menu,唔似日日换款(唔知有冇误会)。两款都啱胃口所以冇乜所谓,但只得一个选择,唔食呢两款嘅朋友咪冇set食?

因为根本唔需要整,俾钱等店员装碗面豉汤出嚟,已经可以走得。返上公司,行到半路先醒起试食时嘅印象先入为主,佢好似冇帮我切片。因为佢唔系头尖尾窄𠮶种传统日式手卷,头咁粗尾咁粗咁都几难进食,男士可能冇乜所谓,但女士揸住嚿饭嚟咬就唔系咁斯文。我谂客人要求的话店员都会乐意切,但作为服务业,店员应该体贴啲,主动问客人需唔需要切开佢。唔系间间公司都有果刀,𠮶日我就只得一把月饼刀,一切即散,最后只好咬包咁咬。

拎到返公司,老细(日本人)问我食乜,我就打开俾佢睇。点知佢睇到好似有啲吓亲,同我讲大热天时食寿司要小心卫生。其实两条手卷包装都ok,系用防水纸盒唔系发泡胶,观感唔差,老细嘅意思应该系指佢冇独立包装。照咁睇呢间嘢应该做唔到日本人生意,虽然佢嘅target group都唔似系做日本客。

实际食放入口,两条手卷啲馅都足,几新鲜,味道亦唔错。可惜啲饭因为雪住,有少少干,饭味亦一般。反而个面豉汤值得一赞,有昆布有油豆腐,唔会太咸。女仔嚟讲呢个set已经够包,不过要成$50,就真系有啲唔抵。个人认为呢个格调嘅食店(得几个面壁座位),set价应该下调至$40~$45,中环区舖租贵竞争大,薄利多销先可以长做长有。set亦应该有啲选择,指定价钱任拣最为合理。
2013-07-31
3 分钟 (外卖自取)
  • 面豉汤
  • 加洲手卷