2022-10-17 376 浏览
【华嫂冰室 】一直都系以非主流大众饮食嘅用餐体验作为我呢个 IG 走落去嘅方向,所谓非主流就系时下啲人 hit 乜排紧乜我一般都 WFC,而大众饮食即系一般人都可以触及,唔系话好难揾又或者唔需要排好耐队先食到嘅嘢。入到天水围,一般嘅 foodie 当然系涌去𠮶几个大商场同大家,食返呢间我细细个已经见到佢喺度嘅茶餐厅。不过以前都系搭巴士经过,我系一次都未食过佢架,今次嚟到就当然走入去试吓佢啦。入到去就真系有浓厚嘅街坊食堂氛围,上晒年纪嘅侍应感觉已经收晒火,落单迅捷而直接。不过睇落去间嘢又真系冇乜嘢好特色嘅嘢食,所以我求其叫个下午茶餐就算。但系即使系下午茶餐,都有啲难拣,都系普普通通算啦。最后叫份「炸鸡脾薯条」,真系下午茶份量,唔大,味道都算突出。薯条都系多,不过炸得算几好,而且系茶记特色嘅曲身薯条。配埋一杯正正常常嘅「热奶茶」就 ,我觉得系一个几合理嘅性价比,冇咩挑剔。有 foodie 朋友将我冠以「西多士 KOL」嘅称号,我冇办法就补要件「法兰西多士」,上到嚟就知原来佢系冇夹花生酱𠮶款嚟,嗱,系咪有用资讯先。不过呢,佢个方包本身又几好食,加埋传统嘅糖浆,挽回唔少分数。而佢啲面包唔错其实
【华嫂冰室 】

而佢啲面包唔错其实系基于佢店外仲有个位专系卖面包,而家好多新派冰室都系倣效呢个概念。咁我就用叫只「蛋挞」嚟玩吓,牛油皮嘅蛋挞嚟,又几好食㖞,蛋味都够香。呢餐夹埋 ,我觉得啲包同蛋挞我会 encore 啰。。。

地址:天水围虾尾新村121号地舖)