2019-02-11
平时出去食饭都钟情于泰国菜,因为泰菜够香口,又惹味好啱我嘅口味。平时食泰国通常都拣九龙城,贪佢选择多又够地道,但位置就比较隔涉。估唔到今次朋友带我嚟到尖沙咀食咗一间令我喜出望外嘅泰国餐厅。首先佢个位置好方便,就系加拿分道。又有好多卡位,有啲仲系窗口卡位添,感觉好舒服。讲返佢个餐牌,一打开真系有好多选择,乜都想食,小食、炸物、汤、煲仔类,应有尽有,上枱碟碟都好够份量,二个人食真系食到抱住个肚走。泰式柚子虾沙律,柚子清甜唔太酸、大虾鲜味之余,绝对系清新开胃之选。泰式炸虾饼好食到唔记得影相,炸皮松脆、虾肉弹牙,仲好香虾味,份量足够,大家唔怕唔够喉。烧原只鱿鱼,烧得唔会太干太韧,又够新鲜,加埋佢个酱汁酸甜带辣,真系食唔停口。马拉盏通菜,通菜够嫩同脆口、炒得够晒够火,又香又惹味,最重要要系唔会太油。泰式明炉乌头,卖相不但够吸引、连配菜都好入味,仲有碗汤跟埋,唔怕食食吓唔够汤;乌头好新鲜,唔会带有腥或泥味,唔驶点辣汁都好够味。钟意食鱼嘅人依个系必点之选。