2009-07-22
寻日(21-7-2009 Tue)趁爸爸北上旅行,就约男友同女友人VL出旺角,探男友老板脚伤,VL畀文件我,我又要买鞋.做好晒呢啲o野后,就可以食饭喇.而VL下月初生日,就提早同佢食埋生日饭啦.一时间,大家都谂唔到食咩好,男友就记得有次佢o黎毓民私房牛肉面,觉得好食,于是就行o黎.o黎到,时间系7:15pm左右啦,唔多客人,我o地就决定呢间.VL见到有个$148.00o既二人套餐,有:太后鸡(例) 或 蒜片黄花鱼,小菜任择一款,炒青菜,白饭同饮品.咁就要呢个,同加一个$36.00o既招牌牛肉面,男友推介佢上次食o既香酥鸡扒面,睇吓有冇只系一件香酥鸡扒o既小食,冇o既,问吓侍应,佢o地答香酥鸡扒一定要跟面,冇净香酥鸡扒卖.咁,我o地唯有放弃呢样,落order时,由于饮品只有两杯,侍应同我o地讲,叫o左招牌牛肉面可以叫一杯o野饮,收半价.咁就好喇,个个都有o野饮.落齐order喇,所有o野都好快到.1. 我o既冻柑桔蜜(加$6.00)觉得蜜糖唔够,柑桔味重,以后都记得唔再叫呢样饮至得.味道: 2.8分2. VL o既冻柠檬唔知咩蜜,都系加$6.00同男友o既冻柠茶.我冇问到味道系点.3.
落齐order喇,所有o野都好快到.
1. 我o既冻柑桔蜜(加$6.00)
觉得蜜糖唔够,柑桔味重,以后都记得唔再叫呢样饮至得.
味道: 2.8分
3. 招牌牛肉面
size适中,摆上枱后嗅到好香汤味.有白同红萝卜.面唔算太弹牙,但唔太差,牛肉系牛腩,够腍,煲到入味,唔错.白同红萝卜同样系够腍.而汤味几浓,系用白同红萝卜煲.成碗面质素都几好.
味道: 4.5分
4.炒青菜,我o地拣o左蒜茸炒白菜
唔系好大碟,呢啲冇难度o既o野,冇问题.
味道: 3分
5.小菜拣西柠牛仔骨
牛仔骨好腍,但甜甜o既西柠汁味完全盖过佢,食唔出有牛肉味,一般.
味道: 3分
6. o系太后鸡同蒜片黄花鱼中,拣o左前者
例牌o既份量比想像中多,黑漆漆o既太后鸡,究竟系咩味?食吓先,啊,原来系豉油鸡,不过唔系只有咸味,应该重有落糖同醋,鸡肉唔’o鞋’,可以o既.
味道: 3.5分
环境:
虽然系冇椅背o既木椅同木枱,但胜在距离够,几阔落唔会背撞背.
埋单$196.00,细看之下,点解招牌牛肉面系$28.00咁平o既?而男友o既冻柠茶就$8.00.咁加埋就系$36.00,即系杯o野饮唔使钱?