2018-02-13
行完飞鹅山,落到彩虹,有啲口痕想食日本野,就睇下附近有冇好食嘅日本菜,揾咗一轮都无乜边间系岩心水,就决定扩大范围,最后见到呢间向黄大仙嘅和气食堂,好似唔错又唔算太贵,就决定试下~北海道芝士炸薯条本身以为呢款薯条应该同麦记嘅薯条差唔多,所以无乜特别期望,谂住当系个Promotion Set附送嘅Bonus小食。点知佢食落几令人印象深刻,就算摊冻咗一阵都仍然薯味十足,好似甜薯一样甜甜地。北海道芝士粉好平均咁洒满向每一条薯条嘅表面,带淡淡嘅芝味,香得嚟唔会霸道,食再多都唔觉口干,正~虽然味道唔错,不过如果要我食返原价38蚊,我就会嫌贵。电击鸡翼电击鸡翼,呢个名我谂咗好耐,就算食完之后,都谂唔到鸡翼同电击有咩关系⋯细心啲睇就会发现,佢每「只」鸡翼,其实都系一只完整嘅鸡翼嘅一半。一摆落口𠮶刻,真系好惊喜,因为佢系冻架!然后味道就系甜甜地,唔知仲以为自己食紧甜品,的确几特别同开胃。蒜蓉/芝士烧日本广岛蚝 HKD88/4只每次去到一间餐厅,如果见到menu上有蚝嘅话,都总会叫返款嚟试下,今次我地点咗芝士同蒜蓉烧蚝。芝士个款虽不及日木宫岛嘅咁芝味,不过胜在唔腻,连埋中型size嘅蚝肉食,作为小食系唔错
北海道芝士炸薯条
电击鸡翼
蒜蓉/芝士烧日本广岛蚝 HKD88/4只
每次去到一间餐厅,如果见到menu上有蚝嘅话,都总会叫返款嚟试下,今次我地点咗芝士同蒜蓉烧蚝。芝士个款虽不及日木宫岛嘅咁芝味,不过胜在唔腻,连埋中型size嘅蚝肉食,作为小食系唔错嘅选择。不过,蒜蓉个款就令我地有啲失望⋯食落肉质唔单只有啲老,仲干干地,而且只系得蒜味,无乜蚝味⋯
芝麻鸡翼 HKD36/2只
芝麻鸡翼可以话系日式餐厅最常见嘅小食。而和气嘅芝麻鸡翼真心唔错,虽然佢size细少少,但肉嫩嘅程度绝对唔输蚀,唔痴骨又唔痴牙,食完都唔会一口油。如果口痕想食下肉嘅话,一定要试下。
芒果三文鱼加州卷 HKD58/3件
每次食寿司,「加州卷」都系我嘅必点之选~今次呢个同平时嘅有啲唔同,加多左油脂分布尚算均匀嘅三文鱼、香甜嘅芒果同蟹子。连埋青瓜、蟹柳、玉子,同微温既寿司饭一齐食,口感好过瘾~!
虎虾刺身8只 HKD48、帆立贝 6切 HKD60、大甘虾刺身 4只 HKD48
经过我嘅婆仔计算,分散叫想食嘅刺身系划算过叫任何一款刺身拼盘架!先讲我最常点嘅帆立贝,坦白讲,以呢个价钱嚟讲,鲜甜味唔算出色,但都算啖啖肉。反而甜虾同虎虾就几滋味,唔单止厚肉感,仲唔会有种「死虾」嘅feel,好有咬口。最正嘅系,啲冰虽然摆咗成半个几钟,但都依然无乜点溶过,每件刺身食落都好似向雪柜啱啱拎出黎咁,冰冻感十足,真·抵赞!
火炙芝士三文鱼腩 HKD30、火炙海胆帆立贝 HKD48、火炙海胆左口鱼边 HKD45
虽然话火炙可以令到件寿司更加惹味,但同时亦都因为高温,而将鱼生嘅脂肪逼咗出嚟,食落就会好似好油腻咁,所以我都系比较钟意原汁原味嘅鲜味鱼生~
盐味烧牛舌 HKD38
串烧嚟讲,我最钟意就系牛舌,几乎去到每一间餐厅,只要有牛舌,我都一定唔会放过。至于和气嘅盐烧牛舌,整体嚟讲都唔错,表面烧到焦香脆身,内层就好爽口,而且仲好有肉汁添~
一顿简简单单嘅晚餐,唔算话令人好惊喜,但大部分食物嘅味道都唔错,而且价钱合理,算系一间平民日式美食~