2022-09-28
今日朋友生日,朋友想食日本野,于是带佢嚟食好啲。呢度呢间出名食日本和牛的小店。餐厅的装修同日本烧肉店好似,好似回到我们当年一齐去日本的感觉。座位阔落舒适,适合聊天。MENU 的选择好吸引,每一样都好想食。由于选择困难症发作,于是拣佢地的Tasting menu ($888/1人) ,由前菜到主菜到甜品都有齐。惊艳程度远超我预期➰Special Tasting Menu➰($888/人)(最少两人)1.和牛沙律爽脆新鲜的沙律菜,搭配轻轻烧过烧过的和牛,配上胡麻酱正。单系前菜已经觉得和牛嘅和牛相当有水准,非常开胃2.和牛紫苏天妇罗卖相摆盘非常精美,用上金箔作点缀。炸衣非常薄,用紫苏叶的香包著生和牛,沾上少少盐,提升食物的味道。3.和牛鹅肝三文治呢个睇到都真系流哂口水,非常邪恶。吉列脆脆的牛味浓的和牛配上煎香过嘅油脂香的鹅肝,真系冇得输。三文治仲要用牛油烘过,外脆内软,完美!!!一路食一路流汁,好好味!4.和牛拼盘 和牛拼盘分别有牛肩胛、西冷、牛三角、牛舌、薄烧、青波椒店员为我地介绍食的先后次序。每一款式都好高质。职员为我们细心烧「薄烧」。烧完捞埋蛋汁,加埋蒜片同葱花摆入口,和牛的油脂香充满
呢度呢间出名食日本和牛的小店。
座位阔落舒适,适合聊天。
MENU 的选择好吸引,每一样都好想食。
惊艳程度远超我预期
1.和牛沙律
爽脆新鲜的沙律菜,搭配轻轻烧过烧过的和牛,配上胡麻酱正。
单系前菜已经觉得和牛嘅和牛相当有水准,非常开胃
2.和牛紫苏天妇罗
卖相摆盘非常精美,用上金箔作点缀。
3.和牛鹅肝三文治
呢个睇到都真系流哂口水,非常邪恶。
吉列脆脆的牛味浓的和牛配上煎香过嘅油脂香的鹅肝,真系冇得输。 三文治仲要用牛油烘过,外脆内软,完美!!!
一路食一路流汁,好好味!
4.和牛拼盘
和牛拼盘分别有牛肩胛、西冷、牛三角、牛舌、薄烧、青波椒
店员为我地介绍食的先后次序。每一款式都好高质。
职员为我们细心烧「薄烧」。
整体嚟讲牛味浓郁,件件的脂肪分布好,仲可以自由配上有酱汁(岩盐/wasabi/烧肉汁),wasabi的酱汁亦吸引都我,于一般的不同。
5.和牛樱花虾舞釜饭
和牛樱花虾舞茸釜饭原个煲上,和牛的份量好多,平时唔食饭我俩,都比佢的樱花虾、菇和牛肉饭的精华吸引。
不禁一啖一啖放入口,超香!
6.面豉汤
7.是日甜品
➰日本蜜瓜➰海盐雪糕➰抹茶雪糕
两款雪糕的牛奶味浓,配上劲多水的蜜瓜,为呢餐划上完美嘅句号