和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
2017-07-26 171 浏览
想试和牛烧肉纯好耐,呢日终于同人嚟食喇。餐厅就晌半岛中心对面嘅希尔顿大厦入面,都几方便。装修唔系好花巧,系偏向端庄嘅路线。餐厅采用嘅都系日本产和牛,餐牌入面仲有几版用嚟解释要有乜条件先可以叫做和牛,另外仲有各部位嘅介绍。单系牛肉都有唔同部位拣,同埋仲有豚肉等等,如果唔食烧肉嘅话都有刺身等等日式料理提供。饮品方面酒精占咗两大版,亦有少量无酒精饮品。巨峰梳打同白桃梳打,分别呈深紫色同粉橙色嘅,酸甜有致都唔错。无几耐,侍应就将我哋嘅食物拎嚟。餐前先食沙律,入面有生菜、洋葱、车厘茄等等,配埋柚子醋,好酸香醒胃。餐厅将几款和牛放埋一齐,睇起上嚟几别致。日本产和牛肩眼,油份唔多,柔软而有咬口。和牛赤身肉,色泽比其余三款深,肉表面淋上酱汁,几惹味。特选日本产和牛牛排肉,餐牌写系烧肉中最高评价嘅部位。肉软滑有油香,就好似晌度食烧肉版嘅吞拿鱼腩咁。特选日本产和牛肉眼,呢款系最厚同最易沉积脂肪嘅部位,价钱亦比较高,烧好之后入口即化。一边食一边烧,又可以按自己嘅喜好拣生熟度。餐厅嘅和牛质素高,我觉得就咁食已经够味。盐烧嘅和牛本身已经洒咗盐同黑胡椒,如果觉得唔够嘅话亦都可以按需要再加。蘸埋酸汁、柠檬汁或盐嘅话

装修唔系好花巧,系偏向端庄嘅路线。

饮品方面酒精占咗两大版,亦有少量无酒精饮品。
巨峰梳打、白桃梳打

日本产和牛

无几耐,侍应就将我哋嘅食物拎嚟。
沙律

日本产和牛

餐厅将几款和牛放埋一齐,睇起上嚟几别致。

日本产和牛肩眼,油份唔多,柔软而有咬口。

和牛赤身肉,色泽比其余三款深,肉表面淋上酱汁,几惹味。

日本产和牛

一边食一边烧,又可以按自己嘅喜好拣生熟度。
日本产和牛

餐厅嘅和牛质素高,我觉得就咁食已经够味。
酱料

酱料

蘸埋酸汁、柠檬汁或盐嘅话,就可以提味。
蔬菜

伴碟嘅南瓜、冬菇、彩椒同粟米,烧好之后同和牛一齐食可以解腻。
巨峰梳打、白桃梳打
沙律