同男朋友拍拖五周年我拣左Yakiniku Great 呢间被誉为香港no.1既日式烧肉庆祝(´∇`)有段小插曲令我小崩溃左本身book左soho店谂住唔洗自己烧点知有店员确诊要关店 取消左我地booking过左一个钟左右上环店打黎话咁岩有人取消见我地庆祝周年可以优先比张枱我地咁都算失而复得左张枱(*꒦ິ⌓꒦ີ)我地拣左Omakase Kiwami极会有和牛寿司starter+8款和牛既稀有部位包括左佢地招牌既uni briand don整体体验系好好既 服务好细心大概有一半时间店员都会帮手烧欣赏佢地手势都系体验既一部分忍唔住剪左条reel去loop⸜ ෆ ⸝‍每款部分既肉都有唔同既配搭酱汁/食法成餐食和牛都唔会闷唔会腻亦食到每片肉既特性而我都好中意佢既酱汁调味唔太咸唔太甜 好恰当咁去升华块牛肉另外 大部分既部位烧既时间都唔过10秒大概3-5成熟 见到仲会有啲粉红色刚刚好带出和牛本身既油份又唔会破坏口感压轴既chateaubriand真系不得了(๑ŐдŐ)佢取自牛柳既中心位置成只牛最柔软最矜贵既部位店长亲自处理 又烧又炸再烧表面充分地sear左中间仲保持住好pink既粉红色咁厚一件肉但唔洗牙
同男朋友拍拖五周年

有段小插曲令我小崩溃左
本身book左soho店谂住唔洗自己烧
点知有店员确诊要关店 取消左我地booking
过左一个钟左右
上环店打黎话咁岩有人取消
见我地庆祝周年可以优先比张枱我地
咁都算失而复得左张枱(*꒦ິ⌓꒦ີ)

我地拣左Omakase Kiwami极

唔太咸唔太甜 好恰当咁去升华块牛肉
另外 大部分既部位烧既时间都唔过10秒
大概3-5成熟 见到仲会有啲粉红色
刚刚好带出和牛本身既油份又唔会破坏口感

压轴既chateaubriand真系不得了(๑ŐдŐ)
佢取自牛柳既中心位置
成只牛最柔软最矜贵既部位
店长亲自处理 又烧又炸再烧表面充分地sear左
中间仲保持住好pink既粉红色
咁厚一件肉但唔洗牙力都咬得开.ᐟ.ᐟ.ᐟ
加埋鲜甜既海胆同饭
其实食多碗都得(´∇`)

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
  • Omakase