2023-05-16
刚刚去完日本食完和牛放题,同事介绍,返来香港又食和牛88既和牛餐,难免有比较。母亲节食午餐,叫左个牛肉乌冬、炸鸡软骨、煎饺子食住先。鸡软骨同饺子都好好味。牛肉乌冬必食乌冬好弹牙,超级好味。后来叫左蟹膏甲罗烧、火焰和牛、烧牛肩肉、豆腐沙律、和牛炒饭、和牛寿喜烧、和牛寿司拼盘、枝豆。和牛菜式同埋沙律全部都好味,不过牛肉都系同日本食既有D分别。系日本放题食既比较嫩,和牛88既和牛虽然好味但系有一两块会有D韧。蟹膏甲罗烧味道怪怪地。蟹盖里面既蟹膏份量都几多,唔知系味噌太多定系沟左其他材料,蟹膏既鲜味无左,唔再原汁原味,呢个菜式可以Pass。个人觉得65折之后先系食物应该值得既价钱,不过系香港来讲都算唔错,毕竟运费同租金贵。见到餐厅平日Lunch Set应该会抵D,下次Lunch过来试吓。
蟹膏甲罗烧
火焰和牛