2014-11-29
一讲越式法包就谂起佐敦渡船角嘅添记,最近从食友口中得知,晌佐敦德兴街又有一间主打越式法包嘅小店,仲要主理人喺越南华侨,大部份原材料都喺标榜嚟自越南,如此名正言顺嘅「正宗」,岂能错过!这晚,越式法包当晚餐,一会「马丁王」。小店招牌绿底黄字,晌街口已经发现到佢嘅「身影」。店舖细细,因为主要喺做外卖,不过铺前都架起一张小枱,供堂食之用。除少少越南挂饰、摆设,一切都以企理干净行先。而所卖嘅出品,主打就喺越式法包,其次仲有两款热盘、越式捞蒙、小食、饮品,并兼营西式三文治,整体定价都好大众化 。何解店名叫「马丁王」,原来店主王太洋名叫Martine Vuong,咁,你明白啦!唔单价钱亲民,店主和蔼可亲、平易近人,一派和颜悦色 。要品尝正宗越式滋味,越式法包喺必然首选。基本上法包有4款口味:A.马丁王正宗、B.烧猪颈肉、C.烧鸡肉、D.烧猪肉条,以及一款后期新添嘅素肉包,让素食者都可品尝其风味。每款都必定包含几款自家制基本材料(蕃茄、青瓜、酸萝卜丝及芫茜),而份量分为最大嘅16吋「原条」($69)、细份嘅8吋「半条」($36)及轻型嘅4吋「迷你」($19) 。 马丁王正宗 $36(半条)
几款选举中,点都喺「马丁王正宗」为最热门,因为内里足有9款材料,除上文提及过嘅几款配菜,仲有猪肝酱、札肉、腩肉、熏蹄、猪肉丝,全部材料一层叠一层,塞满整个法包之内,一啖过咬落去真唔喺件易事,但却能食出滋味无穷嘅感觉,咸香酸爽,味道纷陈,口感富层次 ;法包都喺落单后再焗制,所以,松脆过人,但包心软熟 。温馨提示,小店为顾及唔同客人嘅需要,都可以剔走唔喜欢嘅材料,如腩肉、芫茜。 红酒烩牛腩 $38
店中暂时只有两款热盘:红酒烩牛腩及咖喱鸡肉,跟半条法包,同样定价$38。一向都喜欢香浓嘅菜式,所以,就拣一客红酒烩牛腩,估唔到,出奇地好味。首先个汁底够浓郁,酸香中隐若有点中式香料味,如八角,而质感够厚身,将烘脆嘅法包沾嚟食,真喺无得输 ;至于牛腩,比预期松化入味,部份带少少肥膏,脂香丰腴 ! 椰汁玉燕珍珠冰 $18
饮品除咗罐装汽水,仲有数款地道特饮,所试嘅一款「椰汁玉燕珍珠冰」,以透明胶杯盛载,由糖水、兰香子、椰奶混和做成,冰凉透心。事后跟店员倾开,原来糖水喺由一啲植物所做,怪不得味道清甜,甜味嚟得自然。 越式冻咖啡 $17
朋友虽然无拣到越式滴漏咖啡,但杯冻啡都唔错,几香滑,有少少碳火香嘅感觉。等小弟下次都试试佢啲越式滴漏咖啡先($22)。 烧猪肉条 $15/3条
本来食咗个马丁王正宗及红酒烩牛腩已经觉得好够,无打算再点嘢,不过,店员推介依个烧猪肉条小食,标明原装由越南过嚟,见佢卖$15三条咁平 (伴海鲜酱及鱼露),又即管试吓。猪肉条口感有少少似食日式嘅鸡肉串烧,有少少肉粒,颇香口,不过有点油腻。所以,蘸少许鱼露效果更好 。 由于所有越式法包都喺即叫即焗,制作需时,客少都无所谓,但繁忙时段真喺可能要你得等上十多、二十分钟。所以,原来佢哋欢迎大家电话预订,讲低几点到取,咁就唔使嘥时间呆等 。 添记会唔会遇到强敌?只有两家店都做得好,又岂会喺竞争,只会令更多人爱上越式法包啫 。