2022-09-19 1604 浏览
呢间位于中环半山嘅茶馆系澳门起家,开到嚟香港之后bookmark好耐都未试过,今次终于趁有机会嚟食个lunch,试下呢度主打抹茶入馔嘅茶饮同菜式🍵呢度嘅环境好雅致,好有京都茶馆个种和室感觉⛩空间好宽敞,感觉几写意。呢度有几款日式定食、茶类甜品同传统手法制成嘅抹茶饮品,仲有抹茶粉等产品可以买走。今次我就试咗signature嘅冰砖套餐,有荞麦面、冰抹茶、茶冻同生朱古力,一次过试匀几款唔同形式嘅茶。不过整体份量较少🙈$200几蚊一个set,感觉性价比不高😅明太子抹茶荞麦面(梅酒汁)大大个冰砖🧊放上荞麦面同明太子,侧边附上梅酒汁,卖相贯彻日式风格又吸睛🤩夏天见到都觉得透心凉。面条本身嘅抹茶味比较淡,主要系食明太子同梅酒汁酸酸甜甜带少许酒香嘅味道🥃静冈浓厚抹茶&焙茶生朱古力生朱古力嘅茶味反而系咁多款食物入面最浓郁😗😗朱古力口感顺滑,食到甘香嘅茶味。手打冰点静冈抹茶-径山见到店员整饮品类都需要较长时间,原因系呢度需要较复杂嘅步骤先可以整到一杯传统嘅抹茶。抹茶质感顺滑,抹茶味唔算好浓不过几香,有啲京都正宗抹茶嘅感觉😆茶冻套餐本身配玉子,不过呢日无货就换成茶冻。质感有啲似大菜糕,几爽口,带淡淡茶味,

明太子抹茶荞麦面(梅酒汁)

静冈浓厚抹茶&焙茶生朱古力

手打冰点静冈抹茶-径山

茶冻
套餐本身配玉子,不过呢日无货就换成茶冻。质感有啲似大菜糕,几爽口,带淡淡茶味,味道清爽,作为一餐嘅结尾都唔错。

人均消费:$270
推介指数(10分为满分):7分