2022-01-27 406 浏览
误打误撞黎咗依间餐厅初尝茶渍(茶泡饭),听闻之所以有日本人开始制作茶渍系为咗可以迅速完食,谂到依到就觉得同餐厅规定嘅60分钟用餐时间相映成趣…不过除咗要食得急少少之外,依餐都可以话系非常满意。.茶汤方面使用咗熟茶,食到最尾会有少少茶涩味,不过都系享用茶渍嘅特别之处。米饭系采用日本珍珠米,吸收哂茶汤嘅精华,配上海苔﹑素菇等用料,本身对素食无感,的确估唔到无用肉类去熬汤都可以咁有鲜味。.配菜方面,玉子烧鸡蛋甜味突出,每一层蛋皮都非常均匀,符合水准。最有惊喜嘅系附上一碟两三件嘅红萝卜,煲到质地非常软绵﹑入味。比起茶汤,我更钟意隔离个碗面豉汤~有豆腐﹑味噌味道醇厚,热焫焫咁饮一口~好满足!.❍ 用餐提示餐厅有两层,下层系吧枱,上层系普通餐桌。餐厅设计以日系白色x原木色为主,风格一致又舒服。水同餐牌都系自助式,点餐就靠系枱面上面揿制召唤staff系下层上黎。坐得都算舒服,而且餐厅灯光﹑装修都好啱心水,仲配上成set日式餐具,食得特别开心~.如果一早计划好黎食饭,建议预早一日于instagram上预订咗先。到访当日都系得翻最后一张枱,平日下午一点几都见有一两组客人系餐厅外面排队。

❍ 用餐提示