2023-08-15
今日为“冰镇咕噜肉”而来,听咗好多个朋友话,呢间圆山饭店啲咕噜肉真系冇得顶,而今日个朋友又零舍钟意,咁就同佢一齐嚟食。预咗啲𩠌未有咁快嚟,咁就叫一个简单啲嘅食住先,话是话7点几啦,都有少少肚饿。而呢样嘢就系"皮蛋肉松豆腐",系几台式嘅一道凉拌菜,我的外国朋友对“皮蛋”系敬而远之,而我的中医师朋友却说,皮蛋能清热解毒、滋阴润肺,好好㗎,港式嘅皮蛋瘦肉粥我谂大家都钟意嘅,始终我哋中国人都系啱嘅,今日试吓呢个台式小食,也是顶呱呱。某次系间台式小店食咗个"台式蒜烧香肠",先至觉得蒜片同香肠系甘夹,你如果叫我就咁食蒜片,打死我我都唔食,但夹埋香肠,两样嘢嘅中和作用就变成一道可口美食👍,因此今日台面就有呢味小食;今日的重点系“冰镇咕噜肉”,我记得嘅咕噜肉通常会有返啲菠萝做配菜,但系呢度仲有士多啤梨伴碟,咁成个颜色搭配就好靓喇,而且仲做咗啲烟雾后果,好仙气飘飘的感觉,未食已经兴奋,食落肉质真系好松化,系吃过的最好味咕噜肉之一。另外的“油盐水浸蚬”和“猪油渣炒时菜”亦都好好食吖。