2022-08-22
之前试过K11分店嘅奶啡,今次见到铜锣湾新开咗间分店,一于试埋手冲咖啡同茶~ 呢度系open area嘅设计,开扬阔落,几舒服👍🏻☕️ 𝗠𝗼𝘀𝗲’𝘀 𝗖𝗿𝗮𝗳𝘁 (𝗛𝗼𝘁 𝟭𝟮𝗼𝘇) $𝟳𝟴手冲有四款咖啡豆可以拣,当我挣扎紧应该要Nicaragua🇳🇮定Costa Rica🇨🇷嘅时候,年轻女barista好nice,主动问我平日钟意咩风味,而且可以比我闻下咖啡粉嘅干香再作决定。因为想要甜感出啲,所以就拣咗陈豪严选嘅Costa Rica COE Lot11 Finca Licho。粉水比1:15,温度93°C,萃取时间2”55(计埋blooming)。首先可以闻下干香,然后就开始睇barista表演。一开始会用比较大嘅水流,到尾段就拉高水柱以免搅动粉层。风味包括血橙、拖肥同红茶。趁热饮花香浓郁,口感干净,冷却后血橙味同茶感嘅aftertaste会更突出,口感略涩。🍵 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 (𝗦𝗵𝗶𝘇𝘂𝗼𝗸𝗮) (𝗛𝗼𝘁 𝟴𝗼𝘇) $𝟰𝟰一入口就试到浓郁嘅甘甜,带有强烈麦香,尾段完全无涩味,系同咖啡截然不同嘅体验,有惊喜。第一次同时饮咖啡同绿茶,感觉呢个组合非常好💯 Barista好nice同
第一次同时饮咖啡同绿茶,感觉呢个组合非常好💯 Barista好nice同专业👍🏻