2023-01-30
《斋啡 - 佐敦》有留意我IG既都应该知,小妺除左好酒精饮品外😏仲好喜爱饮咖啡呢🥰近来试左几间唔错既coffee shop,其中一间就系斋啡啦😉新年食得太多肉同糕点太chur 啦,所以近排都会想食得清番少少,食少少素食都系唔错既选择😚Cafe 主打纯素,连white coffee 用既奶都只用植物奶,啱晒素食主义者😉我同朋友琴日叫左两个主食、两杯饮品同两款甜品,埋单人均二百几啦💁🏻♀️Espresso Tonic $55朋友例牌叫espresso tonic😏佢话目标要饮到全香港最好饮既espresso tonic 呙😑不过腌尖既佢觉得呢杯个啡底唔错,咖啡既甘味同tonic水既微酸唔会抵触,饮落爽口,个浅层都整得几好睇🤭睇得又饮得💁🏻♀️Hot Cappuccino $50Cappuccino算系我常饮既选择,转左燕麦奶之后虽然冇平时用牛奶咁滑溜,不过饮落比较轻盈少少,而且燕麦奶我本身都几钟意😊最紧要系个咖啡豆本身香同带nutty 同个燕麦奶嘅味道几夹💁🏻♀️小山园抹茶•蓝莓果昔燕麦碗 $108我主食就拣左近期好流行食既smoothie bowl 🥣 我个人好钟意食啲绿甘甘既野食😬佢用
有留意我IG既都应该知,小妺除左好酒精饮品外😏仲好喜爱饮咖啡呢🥰近来试左几间唔错既coffee shop,其中一间就系斋啡啦😉新年食得太多肉同糕点太chur 啦,所以近排都会想食得清番少少,食少少素食都系唔错既选择😚Cafe 主打纯素,连white coffee 用既奶都只用植物奶,啱晒素食主义者😉我同朋友琴日叫左两个主食、两杯饮品同两款甜品,埋单人均二百几啦 💁🏻♀️Espresso Tonic $55 朋友例牌叫espresso tonic😏佢话目标要饮到全香港最好饮既espresso tonic 呙😑不过腌尖既佢觉得呢杯个啡底唔错,咖啡既甘味同tonic水既微酸唔会抵触,饮落爽口,个浅层都整得几好睇🤭睇得又饮得
💁🏻♀️Hot Cappuccino $50 Cappuccino算系我常饮既选择,转左燕麦奶之后虽然冇平时用牛奶咁滑溜,不过饮落比较轻盈少少,而且燕麦奶我本身都几钟意😊最紧要系个咖啡豆本身香同带nutty 同个燕麦奶嘅味道几夹
💁🏻♀️小山园抹茶•蓝莓果昔燕麦碗 $108 我主食就拣左近期好流行食既smoothie bowl 🥣 我个人好钟意食啲绿甘甘既野食😬佢用左绿茶沙冰做底,配上奇亚籽、燕麦、蓝莓🫐、士多啤梨等水果,仲有食用花,望落好colourful 🥰食得出无另外加糖,绝对系健康之选😉由于我本来就好钟意绿茶独特既涩味,所以都几啱我口味
💁🏻♀️全日早餐 $148 朋友呢个all day breakfast 用料好丰富,有酸种面包配有机素花生酱、大啡菇、IMPOSSIBLE 植入猪柳、牛油果、杂莓、羽衣甘蓝等等既有机食材,成件事好Green好健康😳不过份量都几多,一个人其实食完会好full🤣
💁🏻♀️纯素 红丝绒蛋糕 $54 甜品我要左纯素既红丝绒蛋糕🍰食落口感虽然无一般蛋糕咁细滑,但胜在唔会太甜同埋食落轻盈啲,两个人share 食一件就刚刚好
💁🏻♀️无麸质 苹果挞 $58
苹果批对比红丝绒蛋糕甜少少,配咖啡会好少少😚不过苹果味好浓