2013-07-26 1038 浏览
当日在裕记食完晚饭,时间尚早。友人S问要唔要试下饭后甜品,定系黎个咖啡。一直都知深井系出名奶茶,谁知咖啡才是皇中之皇!那天,友人S冇饮。咁我同另外两个Friend就share左3杯极品,分为3份: 分别有blue mountain latte,清新版o既乌龙茶latte,同清茶。首先第一杯系Blue mountain latte, 咖啡味浓,奶香,各自都扮演自己o既角色,而又唔会盖过对方o既味道。第二杯就系清新版o既乌龙茶latte,乌龙茶理应系好似红茶咁o既色,但佢系清新版,所以系绿色...类似starbucks o既green tea latte. 正要饮一啖水冲一冲喉咙,以便品尝乌龙茶latte。师傅话唔洗,就这样喝下去便可以了,心有半信半疑,不过都即管一试。果真系唔会饮唔到乌龙茶latte o既味...大家为之惊叹之际,师傅满怀自信表示,系佢功力,调配o既份量恰到好处,所以互相唔会盖过大家。之后O既清茶,不消说,也知很好。真的很享受那一晚o既coffee/ tea time,我地7:30入座,10点才走。真的要多谢s o既好介绍! 亦因为s同师傅熟o既关系,师傅同我地分享左好多
真的很享受那一晚o既coffee/ tea time,我地7:30入座,10点才走。真的要多谢s o既好介绍! 亦因为s同师傅熟o既关系,师傅同我地分享左好多造茶同咖啡o既心得,真的获益良多。师傅系一个咖啡同茶o既达人之外,更是一位艺术家!
奶茶
左: 咖啡,乌龙茶latte,清茶