唔知系我味觉有问题,还是其他人评语太好太高期望,去到中港城平台层既 Allegretto 品完佢个 High Tea 后只有一个说话形容「期望越大,失望越大」。或许 Allegretto 既 3D 咖啡的觉系出色,对比起其他 I、A或C字头既咖啡店,3D 的确系一个卖点,但相对上没有太大的分别和出入。食过中港城呢间咖啡店不下数次,但就未试过佢既三文治,见佢 Tea Set 包埋就试下;点知,呢一个系一个「伏」黎。事先声明,我觉得难食唔代表其他人。庆幸的是,落单时没有听店员讲弄热个三文治,或则后果不堪设想。原因系,个蟹肉三文治唔知系咪雪得太耐或系食品处理不当,食落时感觉有点海水味同好腥,真系未试过咁难食既三文治。Tea Set 另包左两件 Cakes,选了最安全的柠檬批和黑森林。先讲黑森林,外型以为系一件好实既朱古力,实际上系好多层 Dark Chocolate 组成,黑森林食得多,呢个系我第一次食完后觉得苦涩既黑森林,真系俾十个叻佢。至于另一件柠檬批,感觉好胶同唔够清新;柠檬味应该来自柠檬糖浆而不是新鲜柠檬。咁既价钱,食物既质素同味道真系唔可以要求得太多。最后系 Allegretto

最后系 Allegretto 既咖啡,分别叫了 3D Cappuccino 和普通的 Mochaccino,除左拉花出色外,咖啡既味道只系属于合格水平。Mochaccino 用了 Skim Milk 味道同口感不成比例;入口时,感觉冲咖啡时 Mocha 粉落得太多,Skim Milk 撞落 Mocha 同 Coffee 到味道怪怪的。

至于 3D Cappuccino,算系店内其中一个可以叫做睇得又饮得既食物。我知 Allegretto 既 3D 咖啡系卖店,但唔该其他食品都俾少少诚意或多做点品质检查;食物同手功要成正比啊!拉花出色但食物平庸系一个至命点呢!期望下次再品尝时有所改善。
Gateau Foret Noire + Tarte au Citron
Wheat Grilled Crab Meat
Mochaccino