2017-05-19 888 浏览
依一间咖啡小店喺朋友嘅极力推荐,问其原因,就话店主冲调咖啡好用心,唔似啲大型连锁咖啡店嚟嚟去去都喺得几款,而且,小店位处旺中带静嘅内街,气氛更显悠闲。所以,专登揾埋识叹咖啡嘅亲友过嚟聚一聚,顺道恭喜佢接到份「笋嘢」短期项目。小弟一向低调,估唔到Cafe Revol同我一样,中灰嘅门面唔多显眼,真喺行过都唔知。踏进餐厅,水泥墙身、水泥地,木系枱櫈,一派工业风风格,配合暖和嘅灯光,近门口处又设置一张共用大枱,简朴嘅设计,又喺文青聚脚好去处。此外,作为一家咖啡小店,咖啡嘅相关产品自然唔少得,亦有自家品牌嘅咖啡豆出售。仲有就喺一啲咖啡、茶叶嘅小摆设。小弟就特别钟意依一张咖啡「比例图」,有时被人问起意大利泡沫咖啡、鲜奶咖啡、玛琪朶……点分,呢张图就俾大家有少少概念。餐厅采半自助形式,晌出面柜位落单,再由店员送上食物。翻一翻餐牌,页首有餐厅嘅自我介绍,我几喜欢当中嘅一句:「咖啡是一门艺术,而且是每一个人每天都可以接触到的艺术」。其实,饮食本身就已有喺一种艺术!再细心睇睇餐牌,咖啡肯定喺主打,因为足有3页喺咖啡饮品:特色咖啡、香味咖啡、特调咖啡、手工咖啡、花香特调……等等,此外,仲有非咖啡奶花、花茶
再细心睇睇餐牌,咖啡肯定喺主打,因为足有3页喺咖啡饮品:特色咖啡、香味咖啡、特调咖啡、手工咖啡、花香特调……等等,此外,仲有非咖啡奶花、花茶、梳打、冰雪类饮品;
食物方面,以轻食为主,如各款全日早餐、三文治、特色多士、小食、沙律,仲提供数款意粉作为主菜,所以,嚟食嘢作为正餐都无问题。
晌餐牌无写甜品嘅类别,但收银旁嘅冻柜见摆放松饼、蛋糕,喺店内可供选择嘅甜点。
虽然,落单后有侍应将食物送上,但清水、餐具、餐纸、调味料就要自己动手拎,全自助,不过,嚟得依类小店,服务自助喺绝唔介意
。况且,餐厅唔收加一服务费,就更应该自己动吓手脚。
黑松露杂菌意粉 $80

估唔到小店做出嚟嘅意粉不俗,意粉煮得咬口啱啱好,又挂满酱汁,酱汁充满松露幽香,加上不少鲜蘑菇片,确喺好食。何解话佢喺鲜蘑菇片?因为罐头货会又细片又湿又腍,但佢啲蘑菇片较大片,入口仲带少少爽身。伴上一大片蒜蓉包,让人满意嘅意粉菜式。
经典英式早餐 $118

小弟都算食过唔少英式早餐,但就极少好似佢哋咁晌餐牌写到明有边款食材,包括烟三文鱼、德国香肠x3、烟肉扒、香煎双蛋、炒蘑菇、茄汁焗豆、德国酸菜、烤面包配忌廉芝士及沙菜。
写喺咁写,做出嚟又喺点呢?上枱时嘅「早餐」认真大份,堆到成只碟满一满,唔知佢喺咪预咗俾两个人食,样样食材都有两件,份量足之余,用料都不赖。较深印象喺其中一款香草猪肉肠,非常好食,肠衣脆口,带好浓香草味,而烟肉咸香不腻,炒蘑菇将啲鸡脾菇切到大大粒,唔会碎湿湿有爽口感,两大片黑麦包配忌廉芝士,唔喺配牛油普通料,黑麦包麦感强韧身有咬口,搽满忌廉芝士份外好食
。虽然喺普通嘅西煎双蛋,但可以+$8配松露酱,但我哋已拣咗一客黑松露杂菌意粉,煎蛋就无加松露酱喇。
生姜鲜奶咖啡 $40

朋友话佢啲咖啡够特别,所以,一于试杯较特色嘅生姜鲜奶咖啡,睇佢做成点!姜汁配鲜奶咖啡非第一次饮,晌尖沙咀嘅My Little Coffee都饮过一次(黑糖姜饼咖啡拿铁),所谓姜饼元素就喺加入姜汁,今次杯生姜鲜奶咖啡明显喺「重姜」之作,未饮都已闻到,入口姜味确喺好突出,带少少涩,但亦算跟咖啡味嘅醇香平衡到,加上拉花细致,值得不妨一试。
生姜鲜奶咖啡
晨曦 $41

亲友拣嘅「晨曦」,喺鲜奶玛琪朶加入蜜糖嘅作品,亲友话玛琪朶部份冲得好细滑,口感均匀,最顶层嘅奶泡轻盈绵密,渗出蜜糖嘅清甜。
晨曦
咖啡唔止喺一杯饮品,冲调咖啡亦喺一门艺术,更喺讲求毅力嘅事情,见到咖啡师、厨师都好年青,盼望佢哋晌不断磨练下做得更好,多谢朋友真喺无介绍错,让我哋悠悠闲享受咗一餐写意晚饭。