2K
2010-01-25 11 浏览
24-1-2010陪朋友到西湾河一转, 搞掂后原本想去太古坊一带的新店食 crepe 及 souffle, 但该店星期日唔开门, 转战呢间传说系「低调高手」的咖啡店.叫了 Xen Special Blend... 闻落好香, 斋饮唔酸, 唔涩, 亦其实唔觉苦, 只觉得十分浓厚, 带点甘味; 落糖落奶后, 就十分滑溜, 饮完喉咙好舒服呢 唔饮咖啡的朋友叫了 iced chocolate, 劲多 cream 无试了, 唔知朱古力味又够唔够浓?另要了两只店员 (老板?) 介绍的 raisin scone, 配 cream 及 blueberry jam... 自行走 raisins 后, 食落少少甜, 不过唔黏口又唔算香, 而且唔系热食始终差 d; "cream" 非 clotted cream 而系 whipped cream, 虽然奶香一般, 但打得轻巧, 感觉还 ok 的.小店「藏于」人流好少的「0靓」商场, 地方亦较简陋, 不过望埋 bar area 见到佢 d 咖啡 equipment, 感觉系好 pro 的一间店, 真系估佢唔到. 每人放低约 $30, 喺呢头想饮咖啡的话
24-1-2010

无试了, 唔知朱古力味又够唔够浓?

每人放低约 $30, 喺呢头想饮咖啡的话, 应该会再来的.
劲多 cream 的 iced chocolate
劲对口味的 Xen Special Blend