2016-01-03
近来多咗嚟啲咖啡餐室食饭饮嘢,其实,唔算有特别偏好,只喺间唔时想同朋友悠悠闲食餐饭,晌依类餐厅感觉总喺让人闲适,少咗份匆赶,喺喘气作息嘅时间 。今日嚟到Coffee Jobs,就喺贪其位处广华街入面,环境较清静 ,对比行出啲嘅登打士街嘅嘈杂,就已经喺另一番景象。小店位处街角,地方唔大,但枱櫈编排唔过密,目测所见都喺廿个位左右,不过,装修几有特色,全店以工业风为基本,所以,一室水泥墙身、水泥地,但却配以浅木长枱,多番半点温暖;最特色喺墙上挂咗唔餐具、厨具、器皿、甚至厨柜把手……等等,感觉令到用餐都多咗份趣味 。餐牌好精简,就喺几张A4呎吋餐牌交待晒。有沙律、意大利粉、意大利饭、小食、汤品、厨师推介、全日早餐、轻食、汉堡……等等,饮品方面就有多款咖啡、朱古力,以及多种特色咖啡及沙冰。点餐、送餐都有店员招呼,但就无需加一服务费 ! 蜜糖烧南瓜沙律 $78 谂住喺Cafe啫,估唔到只沙律碟咁精致,虽然喺食沙律唔喺食只碟,不过,卖相靓靓感觉自然会愉快啲,再者,啲沙律又无话摆放得杂乱无章,印象大大加分。个沙律以杂沙律菜为主,淋上油醋及蜜糖,再伴以少少车厘茄、烟肉碎及另一主角烧南瓜。
餐牌所见,有3款意大利粉及1款意大利饭,其实,意大利粉或意大利饭嘅好坏最能直接睇到厨师嘅手势,不过,点意粉定点饭,都犹豫咗一阵,最后拣咗一客柠香带子意大利粉,因为见佢英文喺写住in cream sauce and lemon,好想知喺点样。 意大利粉中加入少少烟肉碎、三色灯笼椒丝作点缀,让雪白嘅忌廉汁睇嚟无咁乏味,而个忌廉汁做得好香好细滑,无起粉粒,仲令到个意粉好挂汁 ;至于粒带子大粒又厚肉,好有睇头,略煎过保持 刺身嘅柔软口感,味道好鲜甜,足证用上靓货 。不过,柠檬香味似乎隐若,事后有机会同厨师交流,原来佢话个刨啱啱坏咗,原意喺出菜前再刨啲柠檬菁(即喺柠檬皮皮屑)落去 ,让意粉嘅热力逼出柠檬香味,而又唔会有种酸味嘅感觉,依家改用柠檬汁就似乎未达预期嘅效果。
个汉堡份量颇大,单睇件汉堡牛肉就已经有成吋厚,最好就两三个朋友分尝。牛肉采用美国货色,自家手制,食得出松化唔死实,又够肉味,而最欣赏喺佢煎件汉堡牛肉恰到好处,表面有少少焦脆,里面好似牛扒五乘熟咁,带少少粉红,并且极富肉汁 。而大磨菇切成丝,炒香放在牛肉之上,配搭上热溶嘅车打芝士,软熟嘅包身,的确好好味。唯一挑剔,个松露蛋黄酱嘅松露味欠突出,唔够个性 ,另外,虽然食得出有质素,媲美啲大店,但以依区嚟讲,加上喺咖啡小店,定价相对进取!
杯玫瑰鲜奶咖啡虽然唔知个拉花喺乜,犹如外星烙印,不过,睇到纹理细致;入口好顺滑平衡,既有咖啡醇香,又有奶泡嘅绵密感,更唔少得玫瑰嘅幽香 ,明显玫瑰糖浆唔会落得太重手,以保持各方平衡。而且,唔使搅,更唔使落糖,每啖都味道及口感都一致,确喺一杯冲调手势上乘嘅鲜奶咖啡 。
亲友要咗一杯Milk Chocolate,初时觉得收成$48感觉有啲贵,不过,饮完又发觉喺另一回事。佢哋连杯朱古力都会打奶泡、拉花,花形图案拉得漂亮,但依个都喺其次,朱古力采用60%朱古力制作,喺真正朱古力,并非揾粉开冲,怪唔得亲友话个朱古力味感觉特别醇厚 。点知佢用60%朱古力?就喺问店员Milk Chocolate同Deluxe Chocolate有咩分别时所讲,听完佢讲咪有兴趣试吓喺点,最可惜喺后者暂未有供应 !