2021-05-11
近期,印度嘅疫情非常严重,相熟嘅老友话除咗作出少少捐款帮帮手之外,亦想支持吓本地一啲印度餐厅,当喺为本地嘅印度乡里打打气。所以,相约嚟上环嘅「印度皇」食餐饭。一来餐厅就晌地铁旁,大家都方便,二来睇到餐厅嘅风评唔错,谂住呢一头又静局啲,友人会觉得安心啲。餐厅晌商厦一楼,地方颇大,装修唔算好重印度风,但地方四四正正,感觉宽敞。而且,枱与枱既有一定距离,睇啲餐具摆放,都留意到尽量安排客人隔枱坐。而墙上挂咗个大电视,不停播放一啲印度音乐,喺较明显嘅印度风元素。我哋被安排坐晌近窗位,虽然只喺街景,但感觉开扬多啲。枱上摆咗个印度小花瓶,插上小鲜花作点缀,餐具亦都整齐摆放。顺带一提,店主、店员嘅服务态度非常好,甫坐低,会帮忙喷喷清毒喷雾清洁双手,用餐期间,又不时帮忙换碟。餐牌中英对照,部份菜式又图文并茂,手指笃笃都唔会点唔到菜。 再者,店主识识哋讲广东话,简单嘅都沟通到。而食物嘅选择十分之多,原来头几版嘅印式小食、烤饼及饭,全都喺素食嚟,后两版就喺各式各样嘅肉类及海鲜。胡椒饼、杂菜咖喱角 、香炸鲜杂菜点菜后无耐,就送上一小篮印度小食,重点喺免费,哈哈!胡椒饼超薄超脆,又有黑胡椒香;杂菜咖喱角外形涨卜
点菜后无耐,就送上一小篮印度小食,重点喺免费,哈哈!胡椒饼超薄超脆,又有黑胡椒香;杂菜咖喱角外形涨卜卜,咬落松化,唔油腻,内馅填满素菜,渗出阵阵咖喱香;而香炸鲜杂菜几得意,感觉主成份喺啲薯仔,粉粉腍腍。炸小食伴以一兜菠菜汁,一兜辣汁,后者酸酸辣辣,仲辣劲几强。 芒果酸奶 $36、椰青 $42
友人就点椰青,小弟都喺钟情芒果酸奶,话酸奶,其实乳酪带出嘅酸味唔太酸,因为芒果味又浓又香。啜落去嘅质感就知无加水或加冰,完全单单喺乳酪同芒果打成,所以,饮到尾,味道跟质感都无走样,坚真材实料。
最近,餐厅兼卖生蚝,店主又话嚟咗一批从日本嚟嘅靓货,半打都喺$168,平均廿零蚊只,绝对食得过。呢度开蚝唔会帮手去埋带子位,以表明原装正货,兼难得开蚝都几干净俐落,无乜碎壳。蚝肉呈长形,好肥厚,口感就属爽脆一种,海水味比较浓,余韵亦算强。
呢一道田园沙律纯粹用嚟平衡餐饭,兼当喺开开胃。果然好田园,仲好原始味道,因为单单将新鲜嘅蕃茄、紫洋葱、白萝卜、甘笋、青瓜切片,原汁原味奉上,无添加,只喺洒少少柠檬汁而已。生嘅紫洋葱原来真喺几辣,其他嘅蔬菜都好鲜甜、味道天然。 印式芝士菠菜 $88
友人就话好想试试呢一个小食,将菠菜打成蓉,再加入茅屋芝士,所以,芝士味食起嚟唔会太浓,切成粒粒方便食,入口好有咬口,烟烟韧韧咁;菠菜煮成蓉,入口软软绵绵好嫩滑,之后我哋用嚟配印度烤饼一齐食,仲有趣。然而,老友话捞啲印度米,效果又唔错㖞! 香烧马友鱼 $138
主食我哋要一份烤鱼,一羊肉就够喇,先喺碟烧马友登场,以铁板热腾腾咁送上,店主会询问你要唔要加柠檬汁,他会用钢夹帮手唧柠檬汁,食完一面,佢又会主动帮你反鱼,服务方面非常到位。鲜鱼采用南韩直送新鲜马友鱼,以香料腌制后以高温烤炉烧制,外皮烤得金香,带点焦脆,鱼肉很嫩滑,又带有香料味,真喺无拣咗。
难得友人都食羊,就梗喺试一试啦,况且,店家有唔少羊肉嘅菜式。平常喜欢拣玛沙拉,然而,呢个椰汁咖喱一样正,混合多种芳香香料、椰汁去做,咖喱嘅香味自不然有层汁,而羊肉唔太膻,好软腍。而剩低嘅咖喱汁,绝对唔会嘥,当然喺用嚟配烤饼嘛。
去食印度菜,烤饼喺必然出现嘅嘢食,加入青葱嘅烤饼,印象中就应该未试过喇。烤饼放入好多青葱,所以,外观睇起嚟更靓,入口好软熟,带点韧劲,却充满葱香,沾咖喱食,一流嘅配搭。
店主推介我哋试一试另一种饼食,虽然好大块,但就真喺好薄身,而且,质感比较软绵,更具麦香,同样,都喺配咖喱嘅好朋友。
讲开啲印度烤饼,我话其实啲印度米都几特别,而友人话未试过,就再追加一客。印度米宁舍修长,加入大量甘笋丝、椰丝,以及黄姜粉嚟煮,据讲黄姜粉有防癌、治疗关节病嘅好处,个印度皇饭本身甜甜哋,黏黏绵绵,友人就用嚟捞菠菜蓉食。 友人好满意今餐嘅选择,好对胃口,所以,就算点咁多嘢一样清得晒。其实,印度咖喱晌香港一向都甚有市场,但愿印度嘅疫情可尽快雨过天清!