2024-05-14 901 浏览
作为香港人我哋嘅煮食主要都系食米,但生活上有阵时都想食吓其他嘅,今日我就选择咗食薄饼,呢一间位于深水埗嘅𠸉什米尔咖喱屋我已经食过好多次,对佢嘅质素亦都有保证。可以特别讲一讲𠸉什米尔其实喺地图上已经系被消失嘅国家,主要比印度巴基斯坦同埋中国瓜分咗。而呢一间出品嘅咖喱我觉得个口感偏向印度,纯香料调味多蔬菜碎。当然啦佢都系一个回教嘅国家,所以你唔好谂住可以喺度食到猪肉,主要嘅肉类都系鸡羊牛。而我今日就点咗咖喱羊肉薄饼,如果唔爱薄饼嘅朋友可以叫饭都冇问题,薄饼佢会比两块唔需要额外配都够饱,羊肉份量好足够,另外因为好肚饿,所以我叫多份牛肉卷,饮品我选择咗印度奶茶,佢哋嘅咖喱香料落得好足,味道唔会太过辛辣适合一般大众,始终系当地人开嘅餐厅出嚟个质素都有返咁上下,牛肉卷里面有好多嘅杂菜,食嘅时候加埋咖喱酱完美嘅配搭,至于印度奶茶只可以讲可以一试,毕竟我哋茶餐厅嘅奶茶已经饮到我哋个嘴刁,如果真系要叫嘅时候,记得要叫少甜,总的嚟讲,我会比80分
2024-05-14
  • 羊肉咖喱薄饼