2019-12-19
衬住仲有少少凉意,又同朋友出嚟打个边炉先🍲。最近有个朋友介绍油麻地新开咗间火锅店啲嘢食唔错,就去呢间啦!好近港铁站,一出油麻地B2出口🚉,行几步路就到🚶♀️。好彩book咗位咋,估唔到平日都full晒。店员介绍最近佢哋最新款嘅汤底:松茸8️⃣宝鸡汤底🐔,入面有8️⃣种材料。我哋咁就拣呢个汤底,一上台已经觉得好靓,好似个大福袋咁🈵️,然后店员再过嚟加汤。原来个大福袋💰系用腐竹去包住入面啲材料,我哋好似寻宝咁揾下入面有咩材料先,原来有金华火腿、松茸🍄、松草花、百合、虾米、元贝、竹笙,当然唔少得有半只嫩鸡🐔,果然真材实料,个汤超甜超好味,我忍唔住饮完再饮,最后饮左4️⃣碗,再食埋啲材料,都饱得7️⃣7️⃣8️⃣8️⃣。爱牛嘅你一要试呢度镇店之宝招牌手切牛颈脊,超嫩滑,油脂比例恰到好处,焯1️⃣0️⃣零秒食就啱啱好!😋手打虾丸劲爽口,成个乒乓波咁弹🏓,仲要咬落去好大只虾。🦐象蛂蚌丸平时就真系好少有得食,其实食落唔系好食得出,有啲似墨鱼丸加虾丸,食落一样好爽好弹牙。👍👍👍韭菜饺大大只,韭菜馅好多,好香口,大大只食落去感觉好🈵️足!鲜虾云吞啲皮够薄,啲虾够新鲜爽口,又鲜甜。朋友话好钟意食莴笋,今次系我第一次食,原来好甜好爽口架,又带啲清
好彩book咗位咋,估唔到平日都full晒。
手打虾丸劲爽口,成个乒乓波咁弹🏓,仲要咬落去好大只虾。🦐
鲜虾云吞啲皮够薄,啲虾够新鲜爽口,又鲜甜。
朋友话好钟意食莴笋,今次系我第一次食,原来好甜好爽口架,又带啲清新嘅感觉,估唔到第一次食就爱上了。
茼蒿同埋杂菇最后先落,吸晒成兜汤嘅精华,食落特别甜。
又要打边炉,又要惊热气,我哋叫咗一榨竹蔗水清下热,好大壶都系$69,每人够饮几杯,又几抵饮㖞。