2014-06-25 2537 浏览
呢排经常在杂志报纸都见到DALLOYAU 的介绍,提及DALLOYAU 有300年历史,而且仲要曾经serve过法国皇室既御厨添,忍唔住去行一转!!去到DALLOYAU 门口,即刻俾金色大闸门吸引住,真系好有皇宫既感觉呀!DALLOYAU既macaron 唔算好多款,只有8种口味,不过sales 话会不定期有新口味既!今次我试左橙花味同埋海盐味,因为呢2款味道喺其他品牌比较少见,尤其系橙花味,唔知道橙花究竟系咩味道呢?! 橙花味Macaron: 一食落去已经有种好清新的花香味,唔觉得好甜,平时食到既macaron 都会比较甜既,好多时我都会配茶一齐食,呢款完全唔驶!海盐味Macaron: 海盐配上焦糖,咸甜适中,味道好特别!除左macaron,当然要试下DALLOYAU既蛋糕啦! 讲真,蛋糕款式好精致、好靓,款款都想试下,特别系Opera,因为DALLOYAU系Opera既原创者! 不过好可惜,Opera 已经卖晒,要下次喇!在三心两意之下,买左6件蛋糕同屋企人分享,每人每款都试左少少!我个人最钟意Paris-Brest (右下角) 同埋Religeuse Exotique (上中)
DALLOYAU Macaron

DALLOYAU Pastry
我个人最钟意Paris-Brest (右下角) 同埋Religeuse Exotique (上中)!
Paris-Brest: 我本身好钟意榛子酱既味道,D榛子酱好滑、好香,而且泡芙上面又有榛子粒粒,食落好有口感! 推介之选!
Religeuse Exotique: 又系另一泡芙蛋糕,如果钟意食酸既你,可以试下呢款。佢既cream 系用热情果同埋芒果做既,酸酸甜甜,做饭后甜品一流,可以清清食饭既油腻/ 饱肚感觉!
DALLOYAU Chocolate
DALLOYAU Jam
其实DALLOYAU 都几多元化,仲可以买到朱古力、果酱同埋茶叶,除左零售外,原来仲有afternoon tea 同埋French fine dining,下次睇下有无机会试下先!
2014-06-16
2 分钟 (外卖自取)
DALLOYAU Macaron