餐厅:智尊酸菜鱼 (湾仔)地址:湾仔机利臣街9A号地舖好耐无食过酸菜鱼,同朋友一时兴起就咗去湾仔机利臣街呢间智尊酸菜鱼食lunch,比佢大约$60-$70嘅午市套餐吸引咗,仲配一款主食,包括白饭、菜饭、上海面、担担面同红薯粉🍜,食酸菜鱼嚟讲呢个价钱都真喺几抵食😋餐厅以卡位为主,座位同座位之间都几阔落,坐得几舒服😌,尤其疫情期间唔洗同人逼埋一张枱就食得更加放心✝️智尊金汤酸菜鱼 $68一大碗满满嘅酸菜鱼望落已经觉得好吸引😋,酸菜、泡辣椒🌶️、香葱、芝麻,种种香料同配菜令酸菜鱼食落开胃又惹味,酸酸辣辣几过瘾😎,所用嘅草鱼嫩滑无骨,有十几二十片,底下仲有唔少嘅芽菜同薯粉,食完都几饱肚👍✝️智尊辣子鸡 $60以红辣椒、花椒等爆香鸡粒🌶️,加上调味就更香脆可口,辣中带麻,唔会好油腻,亦唔会好厚粉,配饭食一流☺️,不过有啲鸡粒就好细旧,唔喺好食到入面啲肉,如果大粒啲食到啖啖肉就最好😆✝️京城皇府红烧肉 $68超级邪恶嘅红烧肉,用咗五花腩去整🐷,一份有十几旧,份量都几多,加埋餐厅自制嘅汁,咬落红烧肉相当软腍,肥膏同筋肉连住唔会松散分离,一啖放入口唔单止旧脂肪,就连旧肉都有即溶嘅感觉,绝对可以encore😍✝️蒜泥
餐厅:智尊酸菜鱼 (湾仔)
地址:湾仔机利臣街9A号地舖

✝️智尊金汤酸菜鱼 $68
有十几二十片,底下仲有唔少嘅芽菜同薯粉,食完都几饱肚👍

✝️智尊辣子鸡 $60

✝️京城皇府红烧肉 $68

✝️蒜泥五花肉 $20
跟套餐可以加钱叫小食,我哋拣咗个蒜泥五花肉,虽然切成薄片,
但切得唔够彻底🙈,每片之间仲喺痴住无分开到,加咗蒜泥同酱汁,蒜香几出🧄,作为开胃菜就一流
2022-02-23